Хиляди се включиха в Нощта на изкуствата в Стара Загора

3068 посетители отчита само историческият музей

Повече от 3000 души се включиха в Нощта на изкуствата в Стара Загора в петък вечер, 26 септември тази година. Въпреки дъжда и студения вятър мнозина посетиха музейните обекти в Стара Загора, съобщават от Регионалния исторически музей, който се включи с нови събития в деветата поред Нощ на изкуствата.

Регионалният исторически музей и музейните обекти бяха посетени общо от 3068 души, съобщават от културната институция.

Музеят предложи изключително богата програма с много и разнообразни прояви. За първи път бе представен макет на античния град Августа Траяна и бе прожектирана мултимедийна презентация за градоустройството през античността, създадени по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“.

В музей „Неолитни жилища” бе направена демонстрация на юбилейно вино по рецепта „8000 години Стара Загора“. Посетителите имаха възможност да станат и свидетели на възстановка на ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята майка, представен от младежко театрално студио с ръководител Христофор Недков.

Освен историческия музей, в Нощта на изкуствата 2014 се включиха много други културни институции - библиотеки, Куклен театър, Държавна опера Стара Загора, Художествената галерия; имаше и много концерти на различни места.