Вестниците във вторник, 30 септември

Най-доброто от печата

30-09-2014, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Три варианта за промени в схемата за гарантиране на влоговете


„24 часа"
Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи "24 часа". Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ "Виктория".
Първият вариант предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца.


Маслото - с вода и вредни мазнини
„Труд"
В маслото, продавано по българските магазини, масово има наднормени количества вода и заместители на млечните мазнини, а самите млечни мазнини са значително по-малко от изискванията и от написаното на етикетите. Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация „Активни потребители".
При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.


Туризмът с министерство
„Стандарт"
Туризмът ще има свое министерство. Първият по рода си консенсус между бранш, учени, кметове и политици бе постигнат вчера на SOS дебата за туризма, организиран от "Стандарт" и БАН. Твърдо "за" новото ведомство се обявиха Владислав Горанов (ГЕРБ), Поли Карастоянова (Патриотичен фронт), Димитър Делчев (Реформаторски блок), Деница Сачева (ДЕСНИТЕ), кметът на Първомай Ангел Папазов (АБВ) и Георги Балабанов (ББЦ). Ако има консенсус и подобна структура е изпълнена със съдържание, аз съм съгласен, каза Петър Чобанов (ДПС). И веднага уточни, че това трябва да е за сметка на други администрации. Не съм упълномощен да дам отговор, но ако има съгласие, БСП е склонна на диалог, заяви и Румен Гечев (БСП).


Деца пътуват 100 км до училище
„Монитор"
40 деца от 1 до 8 клас от горнооряховското село Горски Долен Тръмбеш всеки ден в студ и пек вече втора година пътуват по 100 км, за да отидат и да се върнат от училище. Родителите на малчуганите настояват проблемът да бъде решен радикално до дни. В противен случай заплашват да спрат децата си от училище. Проблемът в Горски Долен Тръмбеш възникнал, след като училището било закрито преди десетина години и учениците са прехвърлени да учат в съседното село Върбица, където има защитено средищно школо. Двете села се намират на 4 км разстояние едно от друго и за децата не било проблем да бъдат извозвани в ученически автобус до школото сутрин за десетина минути.


Всички вложители в КТБ с достъп до парите си
„Преса"
Пълен достъп на всички вложители на КТБ до банковите им сметки, международно разследване чрез външно финансово разузнаване на всичко, което се е случило в банката, и пълно осветяване на банковите операции в КТБ. Това предвижда законопроект, изготвен от кандидат-депутатите на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, който ще бъде внесен в първия ден на новия парламент, а първият подпис под него ще е на лидера на движението Лютви Местан.
„Необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка", заяви вчера председателят на ДПС на нарочна пресконференция в Хасково. Местан припомни, че още в предишното Народно събрание партията му е внесла законопроект в 4 точки, с който да се разкрият влогове и кредити на публичните личности, но той бе отхвърлен от останалите парламентарни сили. „Не става дума за накърняване на банковата тайна, а за онези лица, които са задължени по закон да подават публична годишна данъчна декларация", уточни лидерът на ДПС.


Четири балкански страни намаляват таксите за роуминг
„Новинар"
Четири балкански страни подписаха споразумение за намаляване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в региона до преобладаващото в ЕС ниво.
Правителствата на Черна гора, Сърбия, Босна и Македония се споразумяха постепенно да намаляват таксите за роуминг считано от 1 януари 2015 г. до нивото на цените в ЕС. В момента абонатите на мобилни оператори на Балканите плащат от 10 до 20 пъти по-високи такси за роуминг от тези в ЕС.