Пиенето на изборите - разрешено, тук-там

Сухият режим пада в половин България на 5 октомври

Между сух режим и пълна свобода за употребата на алкохол ще се люшкат избирателите по време на парламентарния вот в неделя на 5 октомври, както и в събота в деня за размисъл. Според новия Изборен кодекс, действал и на евроизборите през май, забраната не се спуска „отгоре". Пиенето и продажбата на алкохол по време на гласуване е в ръцете на кметовете, пише "Всеки ден".

 Все повече местни управници излизат от традиционната забрана да не се пие официално на изборите, която - практиката показва, и без това не се спазва, а контролирането е трудно. Кметовете на областните градове, които „си връзват гащите" със сух режим в деня на вота и на 5 октомври, ще са малко повече все още, но се очертава тенденция да намаляват, установи проверка на „Всеки ден". А и София - с най-много избиратели, се отказа от забраната, което означава, че голяма част от гласуващите могат свободно да си купят алкохол този уикенд.

 Кюстендил е от първите, въстанали срещу мярката. Кметът на града Петър Паунов обви, че избирателите са пълнолетни граждани и сами могат да преценят дали да пият, или не. Макар да е в същия избирателен район, кметът на Дупница Методи Чимев издаде заповед за сух режим на 4 и 5 октомври. По на юг - В Благоевград, ще се радват на пълна свобода по отношение на пиенето в двата дни. Практиката там показала, че няма проблем благоевградчани и да пият, и да гласуват. Примера тази година следват в градовете Русе и Бургас.

 В Пловдив обаче ще има сух режим, но само за 14 часа в деня на изборите според частичната заповед на кмета Иван Тотев. Той е разпоредил забрана от 6 до 20 часа в неделя за продажбата и сервирането на алкохол във всички заведения и магазини. Изключение ще има за предварително планирани семейни тържества. В деня на вота няма да се пие и в Смолян. В Шумен кметът Красимир Костов е много строг - забрани алкохола от 20 ч. в събота чак до 8 ч. в понеделник.

 Във Видин и Варна доста мислиха и в крайна сметка и в морския, и в дунавския град не дадоха свобода на гласуващите - няма да се пие, но пък само в неделя. Все още продължават да мислят какъв да е режимът кметовете на Враца, Стара Загора и Хасково.

 В Разград кметът Денчо Бояджиев спусна двудневна бариера към чашката - от 00,00 ч. на 4 октомври до 24,00 ч. на 5-и. Алкохолен мораториум удря и Плевен, и Сливен. Пълна забрана и в събота, и в неделя ще действа и в Кърджали. В Ловеч все още не са казали „да" или „не", но по традиция се очаквало да обявят двудневен сух режим. В Добрич забраната ще е по-мека - само за деня на вота. Но пък съседите им в Силистра ги удря твърдо сухият режим.

 За спазването на алкохолния мораториум, където ще го има, следят полицията и специално контролно звено към общината, като нарушителите ще бъдат наказвани с глоби.

 

Ситуацията в столицата ще е „частична". Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, според която сервирането в заведения и търговията в магазини на спиртни напитки ще бъдат разрешени. Но не съвсем. Забранено е пиенето „в изборните помещения и в непосредствено прилежащите им територии".

 

Ветото върху търговията и консумацията на алкохол ще важи само за училищата, в които ще бъдат поставени урните и за техните дворове, което означава, че всъщност няма да има сух режим. Перничани, които твърдо ще са на сухо, пък могат да се възползват отново от близостта на столицата, ако решат да се черпят на воля.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"