Паника в Карлово! Местните: След пчелите мечката почва и нас

Младото животно атакува пчелините в покрайнините на града

Остават още 30 неизядени кошера и мечката ни започва нас.

С тези опасения живеят напоследък жителите на карловския квартал "Сушица", които вече повече от седмица са обект на нападения от млада мечка, пише "Монитор".

Животното на няколко пъти слиза от планината и атакува пчелините в покрайнините на града. Тя не се плаши нито от хвърляните по нея пиратки, нито от хората, които й подвикват.

На мен ми унищожи 19 кошера. Остават ми още малко, каза един от потърпевшите - Стоян Иванов. По думите му мечката вече е сменила района си на действие и е започнала да атакува пчелини на другия край на квартала. Там обаче кошерите били малко и бързо щели да свършат. Затова се очаква мечката да се върне при неговите, а когато и те приключат, да започне да напада животните, че дори и хората.

Според размера на лапата й експертите смятат, че тя не е много голяма, предполага се, че е млада мечка, която е изгонена от по-големите и сега търси прехрана в града. Опасното е обаче, че тя се навъртала и покрай водоема на квартала, който бил любимо място на местните младежи, които си правят пикници там всеки ден. Често и майки с деца също се разхождали там. Не се знае как мечката ще реагира при сблъсък с тях.

Експертите съветват при среща с такова животно да не се тича, а да се заеме леко приведена напред стойка да се гледа мечката право в очите и с бавни крачки да се отстъпва назад.

От Министерството на околната среда и водите обясниха, че трайното спасение от мечката, която е защитен вид и не може да бъде отстреляна, е изграждането на електропастир. Това е електрифицирана ограда около пчелините, токът по която само стряска животното, но не може да го убие. От министерството са категорични и че ще обезщетят собствениците на разбитите кошери. От тях се изисква само да подадат заявление за инцидента.

От екоминистерството отново припомнят, че кафявата мечка, от какъвто вид е и тази край Карлово, е защитена по Закона за биологичното разнообразие и от три международни акта. Наред с Румъния, Финландия и Швеция България е третата страна в Европа по численост на жизнена мечешка популация. В страната ни има около 500 броя.