Русенската дирекция на МВР ще издава удостоверения за гласуване

Ще се издават и в деня на изборите


В седмицата преди изборите от ОД МВР– Русе съобщават, че е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или нямат валидни документи, да имат възможност да гласуват.
Дирекция „Български документи за самоличност" е създала следната организация за работа:
На гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 3 октомври 2014 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОДМВР и РУ за дните от 30 септември 2014 г. до 4 октомври 2014г. от 08.30 ч. до 17,30 ч. и на 5 октомври 2014 г. от 08.00 ч. до 18.00ч.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и  ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
От полицията уточняват, че удостоверението се издава, за да послужи само пред Секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 5 октомври 2014 г.