Екстрадират турчин, съден за данъчни престъпления в Дания

Крими

30-09-2014, 13:08

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Турският гражданин Ахмед Белбек да бъде предаден на съдебните власти на Кралство Дания, постанови днес Окръжният съд в Бургас. Той е търсен с Европейска заповед за арест за изтърпяване на наказание лишаване от свобода. Съдът в Глоструп – Дания, го е признал за виновен в извършване на шест данъчни престъпления през 2009 г., 2010 г. и 2011 г.
На 15.09.2014 г. спрямо Белбек беше взета мярка за неотклонение задържане под стража. На 10.09.2014 г. той даде съгласие доброволно да бъде предаден на изискващата го държава. Днес изтече тридневният срок, в който той можеше да оттегли това съгласие.
Той обаче потвърди желанието си да бъде екстрадиран в най-кратък срок в Дания, като обясни, че тук не се чувства добре. Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас поиска съдът да допусне предаването му на изискващата държава, тъй като липсват предпоставки за отказ.
 Защитникът на Белбек посочи, че подзащитният му се търси за данъчно престъпление и предвид това не може да бъде отказано изпълнение на Европейската заповед за арест. Отделно от това са налице всички предпоставки, тя да бъде изпълнена. 
Като взе предвид представените от Кралство Дания съдебни книжа и заявените от страните в съдебната зала становища, съдът допусна изпълнение на Европейската заповед за арест и  предаването на Белбек. Определението е окончателно.