Уникални операции на пациенти с намален слух в Университетска

Животът

30-09-2014, 16:06

Снимка:

УМБАЛ "Свети Георги"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникална операция на счупен гръден прешлен в Университетска

Специалистите оперираха 61-годишна жена и 55-годишен мъж

Уникални за страната демонстрационни ендоскопски операции на двама пациенти с едностранно намаление на слуха извърши днес ринологът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги".

61-годишната жена и 55-годишният мъж, избрани за хирургията на живо днес, са пациенти на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести. Проблемите със слуха при тях са били предизвикани от непроходимост на Евстахиевата тръба, която служи за вентилация и изравняване на налягането в средното ухо. Поради запушването на тръбата, което може да се дължи на неясни причини, в средното ухо се е получил вакуум, хлътване на тъпанчето и поява на течност в тъпанчевата кухина.

В носа на всеки от пациентите бе въведен специален катетър, който достигна до Евстахиевата тръба и бе раздута до достигане на налягане от 10 bar, подобно на интервенцията в съдовете на сърцето. След дилатацията на 61-годишната жена бе направена и парацентеза на тъпанчето на дясното ухо – целенасочено пробиване на тъпанчевата мембрана, за да се изчисти секретът в него, появил се там вследствие на проблема с Евстахиевата тръба.

При мъжа бе направена дилатация двустранно, защото при него е установен двустранен отит и хлътване на двете тъпанчеви мембрани.  Благодарение на извършените балонни тубопластики пациентите ще получат дълготрайно подобряване на вентилацията на Евстахиевата тръба. Възстановителният период след тази миниинвазивна интервенция е 2-3 дни, а самото изписване от Клиниката по УНГ болести става още на следващия ден.

Процедурата е популяризирана за първи път преди 5 години в Германия. До момента тя е приложена на 15 хил. пациенти от 30 страни. Направените изследвания през този период показват, че при 80 на сто от случаите е постигната желаната успеваемост – дългогодишно подобрение. Преди да започне прилагането на този метод подобрение е имало едва при 5% от пациентите.

Демонстративната хирургия бе наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести от цялата страна и специализанти. Преди и след операциите бе направена презентация на използвания метод и бе излъчен филм с демонстрационни операции, правени в Германия.

Двете ендоскопски операции бяха извършени във Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ "Свети Георги", създаден на базата на вече съществуващия Интегрален център, оборудван с иновативна апаратура. "Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, миниинвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни", обясни проф. д-р Карен Джамбазов.