Измама! Кравето масло бъкано със свинска мас и палмови мазнини

Животът

30-09-2014, 16:34

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Плащаме за натурален продукт, ядем ментета и заместители

Шокиращи разминавания  на стандартите за качество при  кравето масло установи проверка на Асоциация Активни потребители, съобщиха от там. При тестване в лабораторни условия на 15 марки български и вносни масла, които се продават в магазинната мрежа, е установено драстично разминаване в състава им.

Обект на проучване са били следните търговски вносни и родни марки масло: “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес “Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло “Хранинвест”, Alpenbutter “Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

Три са основните нарушения, установени от „Активни потребители”.  Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често са твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ‘имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са опасни за здравето на хората коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на ”Активни потребители”.
.