Времето през октомври - сравнително топло и сухо

Мисия Пловдив

30-09-2014, 19:32

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Очаква се най-ниските температури през месеца да бъдат между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса

Сравнително топъл и сух октомври обещават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН тази година.
Очаква се най-ниските температури през месеца да бъдат между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса.
Средната месечна температура ще бъде над нормата, а количеството на валежите - под нормата. В края на октомври ще паднат и първите есенни слани в повечето равнинни райони.
През по-голямата част от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево, с минималните температури между 6 и 11 и максималните - между 22 и 27 градуса. Около 4-5 октомври градусите ще бъдат и малко по-високи. По-голяма облачност и по-ниски температури ще има около 7-8 октомври. Вероятността за значителни валежи е много малка през първата част на месеца. С високи температури и сухо време ще започне и второто десетдневие на октомври, но около 13 октомври вероятността от превалявания и леко захлаждане ще е по-голяма. През втората половина от десетдневието се очакват повече облачни дни, вероятност от слаби превалявания и по-ниски температури.
През последното десетдневие есента ясно ще се усети. Синоптиците прогнозират първите дни да са с повече слънчеви часове, но след 23 октомври вероятността от валежи и слани да нарасне. Октомври е типичен есенен месец, през който средните денонощни температури се понижават чувствително.

Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси, а при изясняване се образуват слани. Увеличава се и броят на мрачните и дъждовни дни, като средно са между шест и девет. В планините по най-високите части през октомври почти винаги пада сняг. Същевременно, обаче, често се радваме има топли дни, познати като "циганско лято".

sinoptik.bg