ЕС не е обсъждал отмяна на санциите срещу Русия

Това би могло да стане на среща на върха в края на октомври

Властите в Евросъюза не са разглеждали отмяна на санкциите срещу Русия за момента, съобщават представители на Блока след заседанието на Комитета на постоянните представители.

„ЕС може да разгледа промените в санкционния режим против Русия във всеки един момент, ако ситуацията в Украйна, в това число изпълнението на Минския протокол, позволи това“, посочват европейски дипломати, предава РИА Новости.

„Заседанието приключи, санкциите няма да бъдат променяни за сега. Страните-членки отбелязаха, че има положителни промени, но Минският протокол не е напълно изпълнен. Ние чакаме неговото реализиране”, разкри дипломат, пожелал анонимност.

По думите на друг източник, във вторник „е нямало дискусия, за това, да се определят етапите и точните условия , които биха позволили да се промени санкционния режим”.

„Днес не говорихме за санкциите , говорихме за обща оценка на ситуацията. Съветът винаги, разглеждайки въпроса, може да преразгледа своите решения, да промени, засили, или намали санкциите. Ние не сме обвързани с дати, това не е бюрократичен процес, а по-скоро политически”, заяви дипломатът.

Въпросът за началото на отмяна на санкциите на Брюксел срещу Русия може да бъде изнесен на срещата на високо ниво на ЕС на 23-24 октомври, отбелязва друг източник, предава „Фокус“.