Вестниците в сряда, 1 октомври

Най-доброто от печата

01-10-2014, 08:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Неуспешното завършилото заседание на ДКЕВР за цените на тока е сред водещите теми на вестниците в сряда

 

„След серия от протести под прозорците на ДКЕВР и заседание продължило над 3 часа, енергийният регулатор все още не е одобрил окончателните цени на тока от 1 октомври. Те ще бъдат съобщени утре, обявиха от пресцентъра на комисията. Предложението на ДКЕВР бе цената за бита да бъде увеличена с 9.79%, като най-голямо поскъпване се очакваше за клиентите на ЧЕЗ. За тях дневният ток трябваше да поскъпне с 9.97%, а нощният - с 9.84%. За варненското "Енерго-Про" увеличението на дневната тарифа бе 9.80%, а за нощната - 9.51%. ЕВН, което поиска увеличение от 17.9%, ще получи поскъпване на дневната тарифа от 9.70%, а на нощната - с 9.35%, показа тогава разчетът на ДКЕВР..." - в. „Сега".

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши на закрито заседание с колко ще поскъпне токът от днес, но до края на днешния работен ден не оповести решението.
От пресцентъра на институцията обясниха, че ще кажат в сряда. Очаква се увеличението да е в рамките до 10% както за дневната, така и за нощната тарифа. Срещу новото увеличение вчера се обявиха от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Междувременно доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" чрез съобщения до медиите съветват клиентите си да се самоотчетат, за да бъде максимално точна сметката им.
Това означава, че всеки, които желае, може да подаде данни за електромера си на телефоните на компанията или в техните офиси. От дружествата са организирали и извънредни отчети..." - в. „Труд".

„Няколко митинга срещу увеличението на цената на тока предшестваха заседанието на ДКЕВР. След близо 5 часа заседание от комисията обявиха, че "все още няма окончателно решение за цената на електроенергията и решението ще бъде обявено на 1 октомври".
По-рано през деня министърът на регионалното развитие в кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева, председателят на столичните социалисти Калоян Паргов и водачът на листата на "БСП лява България" в 23-и изборен район Жельо Бойчев, Георги Кадиев оглавиха протест срещу предстоящото увеличение на цената на тока. И издигнаха плакати срещу служебния премиер Георги Близнашки и ГЕРБ. "Новоизлюпеното ръководство на ДКЕВР за пореден път доказа, че е марионетка в ръцете на кабинета "Близнашки", отсече Терзиева във Фейсбук. И допълни, че "никой не отговори на въпроса защо повишението се решава дни преди сформиране на новия парламент".
И още: "Питам се дали някой си е направил труда да калкулира как новата цена ще удари бизнеса и гражданите и с колко ще скочат хлябът, млякото, лекарствата". Бунтът на червените пред сградата на ДКЕВР събра стотици симпатизанти на БСП. "Единственият потърпевш от увеличението ще бъдат крайните потребители и най-вече обикновените хора. Това за нас е недопустимо!", заявиха категорично протестиращите. "В енергийната система може да се намерят резерви, така че цената да не се повишава и кабинетът на Пламен Орешарски вече показа това. Увеличение на цената на тока с 10% преди зимата е безобразие!", заяви Бойчев..." - в. „Стандарт".

„Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов, който участва в протеста, коментира, че ръководството на ДКЕВР "очевидно се уплаши от планирания и организиран от БСП-София протест срещу предстоящото повишение на цената на тока и смени началния час на заседанието си. За тогава ние планираме протестен митинг, чрез който да изразим категоричното си несъгласие от необоснованото вдигане на цената на тока с 10%."
По думите му преместването на началния час на заседанието "демонстрира пренебрежение и незачитане на справедливите искания на гражданското общество".
От регулатора обясниха пред "Дневник", че заседанието се е отложило, защото членовете на регулатора имали нужда от още малко време да се запознаят с всички материали по казуса, а не че са се уплашили. От там не изключиха възможността закритото заседание да започне и преди 14 ч..." - в. „Дневник".

 

Проблемите на лекарствения пазар също са сред темите на вестниците в сряда.

„Петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените у нас, ще може да бъде доставена в страната ни през декември тази година. Това съобщиха от Здравното министерство, като уточниха, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата.
Имунизациите на всички, родени в оставащите два месеца до декември, ще се извършват с четиривалентна ваксина, посочват от ведомството.
Оттам уточняват, че в наличната ваксина липсва компонент срещу хепатит Б, заради което малчуганите ще бъдат имунизирани отделно и срещу това заболяване." - в. „Труд".

„Новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова сезирала прокуратурата за нарушения, извършвани в агенцията. Тя уточни, че преди година всички служители в дирекция „Контрол на лекарствените продукти" в агенцията са били подменени.
Липсвала и конкретика в отчета на извършените от лекарствения регулатор проверки, като бил отбелязан само техният брой, но не било упоменато какви и колко аптеки всъщност са проверени.
Агенцията по лекарствата има план за извършените от нея инспекции, посочи Асена Стоименова и добави, че този план, който е заварила преди два месеца, когато оглави агенцията, не е бил изчерпателен: „Планът, който заварих за инспекции по надзор на пазара съдържаше само бройки в конкретни градове и без да е ясно какви са обектите - примерно 40 инспекции за месец. Какви са тези 40 инспекции - дали две аптеки ще се проверят 20 пъти или са 40 проверки на 40 обекта. Планът не съдържаше болнични аптеки, а по закон трябва да ги проверяваме. Не съдържаше инспекции на търговци на едро. Започнаха да ми се поднасят административно-наказателни постановления без необходимото становище, без констативните протоколи, без възраженията. Всичко това ме накара да се задълбоча в детайли в тези процеси".
Друг повод за сезиране на прокуратурата бил наличието на договори за наем за архив на Изпълнителната агенция по лекарствата:
„Отивам на място с двама служители и установявам, че ние нямаме там архив. Бях учудена от много неща, основното е, че преди година са подменени почти изцяло служителите на една изключително важна дирекция „Контрол на лекарствените продукти". За тези служители е имало четири доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването, че те са назначени в нарушение на закона на държавния служител, че не отговарят на изискванията. За директор на дирекция „Контрол" тогава не е имало и конкурс, впоследствие се прави такъв".
В агенцията имало и договор с адвокатска кантора при наличието на дирекция „Правно и нормативно осигуряване," добави Асена Стоименова." - в. „24 часа".

Новите епизоди от кризата с КТБ също намират място на страниците на всекидневниците.

„Банкерът Цветан Василев се разследва за пране на пари в Лихтенщайн. Има официално искане за информация от Сърбия за статута на Василев и за причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Това съобщи БНР, позовавайки се на свой източник. Подобно запитване е изпратено и до българската прокуратура, потвърдиха за "Стандарт" от държавното обвинение. В него се иска информация за разследването срещу банкера за източването на КТБ. Очаква се до дни да бъде пратен и отговор на властите в Лихтенщайн. Според "Капитал", срещу Василев има разследване и в Швейцария, водено от прокуратурата в Цюрих. От държавното обвинение в София обаче категорично отрекоха да имат данни за подобно разследване в Швейцария. У нас разследването срещу Василев е за длъжностно присвояване в особено големи размери - 206 млн. лева. Адвокатът на банкера - Константин Симионов, обаче заяви, че няма подобна информация. "На делото до миналата седмица нямаше нито ред за това. Ако прокуратурата по някакъв начин знае, това не е обективирано в материалите по делото", коментира Симеонов. "Ако има наистина някакво такова разследване в Лихтенщайн, трябва да видим документи, които са свързани с него. Засега нямам нито от сръбския колега, нито от прокуратурата каквато и да била информация за подобно нещо", посочи Симеонов...
ВАС отхвърли жалба на клиент

Първото произнасяне на съд по казуса "КТБ" вече е факт. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу решението на БНБ да я постави под специален надзор. Определението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав. Анелия Димитрова е клиент на КТБ, тя има сключен с банката рамков договор за платежни услуги за потребители, който е безсрочен, т.е. има разплащателна сметка. Жената се обръща към Върховния административен съд с молба да бъде отменено решението на БНБ за поставянето на КТБ под специален надзор, защото то е немотивирано, противоречи на европейски директиви и не съответства на целите на закона. Съдът, обаче, изтъква в мотивите си, че специалният надзор е оздравителна мярка, насочена към съхраняване на жизнеспособността на банката. И заради това решението на БНБ, включително и мерките, които е предприела, са благоприятни за вложителите..." - в. „Стандарт".

„КТБalive: Адвокати прехвърлят от името на Василев активи на КТБ на фирми с неясен произход и собственици
Вече четвърти месец хиляди хора водим битка, за да върнем своите пари. Парадоксалното е, че тази битка я водим не срещу друг, а срещу БНБ в лицето на нейния гуверньор - г-н Иван Искров. Това се казва в декларация на Facebook групата КТБalive във връзка с казуса с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).
В декларацията пише още:
Не по-малко парадоксален е фактът, че уж на наша страна са всички институции и отделни политически лидери, както и акционерите в КТБ , но до ден днешен ние не можем да разполагаме с парите си, хората не могат да получат заплати, пенсии, финансиране на бизнеса си.
Чрез тази декларация искаме да зададем в публичното пространство няколко конкретни въпроса:
Г-н Искров , защо след като се криете от всички участващи в операцията по спасяването на КТБ продължавате да стоите на поста си, а не подадете оставка ?!?
След неадекватното изказване на служебният премиер проф. Близнашки, се обръщаме към финансовия министър г-н Порожанов, който към днешния ден демонстрира добра воля : Господин Порожанов, изпратихме молба за среща с вас до края на работната седмица - кога ще имате възможност да се срещнем?
В контекстта на все по-упоритите слухове за разграбване на активите на КТБ питаме г-н Цветан Василев, където и да се намира: Господин Василев известно ли ви е, че от ваше име и за ваша сметка лицата адвокат Лазар Караделиев, Валери Димитров и Веселин Бушев прехрърлят активи на банката на фирми с неясен произход и собственици.
Използваме отново случая настоятелно и категорично да се обърнем към всички национално отговорни политици да забравят за момент обещанията които дават и да се опитат да помогнат за решаването на един конкретен проблем..." - в. „24 часа"

„Съдът: Клиентите на КТБ не могат да съдят БНБ за затварянето й...
Абсурдите около поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка се увеличават с всеки изминал ден. Според Върховния административен съд клиентите на банката нямат правен интерес да атакуват решенията на БНБ, въпреки че точно заради тях вече трети месец нямат достъп до парите си. Съдиите дори обявяват, че решението на БНБ за особен надзор е благоприятно за вложителите и останалите кредитори на банката.
Определението идва на фона на нарастващото недоволство от неспособността на БНБ повече от три месеца да реши дали КТБ трябва да бъде оздравена или обявена в несъстоятелност. Преди седмица Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България точно заради факта, че вложителите в КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до парите си. Съдебният акт е поредното доказателство за трайната практика на ВАС да ограничава достъпа до правосъдие чрез субективна преценка кой има право да обжалва актове на властта. Прави впечатление и фактът, че ВАС безпрецедентно прати официално съобщение за определението си по делото. По този повод юристи заподозряха, че целта е да се уведомят хората, че няма смисъл да се жалват от действията на БНБ.
Жалбоподателят в конкретния случай е Анелия Димитрова от София. Тя оспорва точката от решението за особения надзор, с която дейността на КТБ е ограничена, като й е забранено да извършва всички дейности по лиценза си. Димитрова твърди, че в тази клауза решението на БНБ е немотивирано, противоречи на европейска директива и не съответства на целта на закона. Жената аргументира правния си интерес да атакува решението на БНБ с това, че е клиент на банката и има безсрочен рамков договор с нея за платежни услуги за потребители.
Съдиите Емилия Миткова, Мира Райчева и Весела Павлова обаче се съгласяват с доводите на юристите на БНБ, че жалбата е недопустима, тъй като Димитрова не е адресат на решението на централната банка и няма пряк и личен интерес да го оспорва в съда. Адресат на решението на БНБ е КТБ. Димитрова би имала интерес да обжалва, ако актът на БНБ засягаше нейни субективни права или законни интереси или й създаваше задължения, допълват магистратите. Това, че жената има договор с КТБ, не можело да обоснове интерес да обжалва решенията на централната банка. Затова жалбата й е оставена без разглеждане, а делото - прекратено..." - в. „Сега".

„Изготвеният от бившите депутати от ДПС и настоящи кандидати на партията Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ е в два варианта - при отнемане на лиценза на КТБ или оздравяването й чрез одържавяване по примера на практиката в ЕС през последните години. Това обяснява Цонев в кратко интервю пред в. "Преса".
При втория вариант добрите активи и депозитите се отделят в банка, която бива одържавена. При този сценарий се предвижда да бъдат проследени всички трансфери, извършвани преди това от институцията. "Второ, ще се разбере дали активите, които са купувани от банката директно или чрез поставени лица, са купувани правилно и къде са", посочва Цонев.
Проектът предвиждал да се проследят и трансферите след поставянето на КТБ под надзор, защото имало сведения, че се продават активи, правят си прихващания и т. н.
Цонев не може да каже какво ще струва на данъкоплатците одържавяването на банката, но отново посочва какви са разходите при отнемане на лиценза.
След това при продажба на банката от страна на държавата, тя ще си върне парите  или поне част от тях, посочва Цонев..." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също за  запитване на медийни шефове до ЦИК във връзка с огласяването на социологически проучвания в изборния ден.

„Управляващи и главни редактори на повече от десет медии питат с писмо Централната избирателна комисия (ЦИК) какви мерки ще предприеме, за да гарантира равно третиране на медиите при прилагане на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден. Те напомнят, че на предишните избори едни медии бяха санкционирани, а други не.
Според тях забраната за огласяване на резултати от социологически проучвания в деня на изборите лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които пък имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден. Те смятат подобна забрана за ненужна и в ущърб на избирателите, която подценява разумa им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети..." - в. „Дневник".

„Искат до петък яснота за кого важи забраната и дали в нея влизат Facebook, Twitter...
Ние, управляващи и главни редактори на долуподписаните медии, за пореден път в деня за размисъл и в деня на изборите за Народно събрание на 5ти октомври ще бъдем изправени пред труден избор.
Като медии носим отговорност пред нашите читатели, зрители и слушатели за това те да бъдат максимално добре информирани. В същото време чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс възпрепятства медиите да огласяват резултати от социологически проучвания в деня на изборите.
Смятаме, че тази разпоредба лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които, от своя страна имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден.
Според нас подобна забрана е ненужна и в ущърб на избирателите. Тя подценява разумa им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети. Заради това си убеждение ще настояваме още в началото на работата си депутатите от следващото Народно събрание да гласуват поправка в Изборния кодекс, с която тази забрана да бъде отменена.
Обръщаме се към вас заради друг, много сериозен проблем свързан с прилагането на закона. Забраната на практика не може да бъде приложена еднакво спрямо всички, особено при съвременните средства за информация и комуникация. Тя в най-голяма степен ограничава медиите с ясна собственост и т.нар. традиционни медии, но е неясно как се отнася към анонимни сайтове, блогове, постове в социалните мрежи.
В същото време всички сме свидетели, че въпреки законовата забрана, в деня на вота изобилстват информации за текущи резултати от гласуването, които са представени от медиите като класации на песни, книги, филми и прочие. Заради забраната никъде не се посочва източника на обявяваните социологически данни и никой не носи отговорност за тяхното качество, което създава условия за манипулации, каквито законът би следвало да ограничава..." - в. „Труд".