Дилър върти 79 000 sim карти

До 100 лева на брой плащат телефонни измамници за анонимен GSM номер

Дилър на sim карти притежава на свое име 79 000 броя предплатени номера, пише „Телеграф”. Той никога не ги е купувал с идеята да ги използва , а ги продава на бандити, нуждаещи се от анонимен мобилен номер.Това установили полицаи, занимаващи се с телефонни измами.Това престъпление е невъзможно да се извърши, ако не притежавате непроследима карта за предплатена услуга.
Сделката се извършва по куриерска фирма и реално продавач и купувач не се виждат лице в лице. Според актуални оферти в мрежата, цената на един такъв номер може да стигне до 100 лева, но има и по-евтини предложения – за 40-50 лева.
Подобни дилъри има в повечето от големите ни градове – Варна, Пловдив, Смолян, Монтана. При справка веднага излиза, че подобни „бизнесмени” имат на свое име повече от 2-3000 карти.
Притежанието им обаче не е престъпление съгласно закона, няма дори административна санкция. Продавачите реално не извършват престъпление, въпреки че продават sim картите.
Макар че от картите се възползват всички престъпници у нас, все пак от полицията установили, че търговията с номера е особено актуална за Павликени, Левски, Горна Оряховица и село Камен. В тези райони живеят роми бургуджии, основните играчи при телефонните измами.