Токът ще поскъпне с 9.8 %, прогнозира енергийният министър

Увеличението на цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката, заяви Васил Щонов

Най-вероятно токът ще поскъпне с 9.8%. Това прогнозира пред  bTV министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов. Той обаче направи уговорката, че крайното решение за това е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес.

Министърът отказа да каже дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск, за да отложи решението си, но дебело подчерта, че в последните дни върху ДКЕВР е имало външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията.

Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. „Проблемите се дължат главно на недобро управление”, заяви той и даде за пример АЕЦ „Козлодуй”. По думите  му в началото на тази година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи в сравнение с началото на миналата година. Министърът посочи, че вместо цялата сума в БЕХ са влезли едва 11 милиона заради  прекомерно завишените харчове.

Щонов бе категоричен, че злоупотребите и течовете на финансови средства са довели до кризата в енергетиката.

„Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработваме в момента за нередностите по договорите”,  коментира още министърът.

Той добави, че плавното поскъпване абсолютно не означава увеличение на всеки три месеца. Според него поскъпването е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си.

Щонов подчерта, че увеличението цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката.