Празниците през октомври

Животът

01-10-2014, 10:25

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Именните дни през октомври

Ден на музиката, Ден на учителите...

1 oктомври – Св. Йоан Кукузел – Международен Ден на Музиката. Честит празник на всички музиканти и певци.
Международен ден на възрастните хора.
2 октомври - Световният ден на усмивката.
3 октомври - Европейският ден на птиците.
4 октомври – Ден на информационното общество. На 4 октомври в България се отбелязва денят на информационното общество. Това е професионалният празник на специалистите по информационни технологии, компютърна техника и автоматика. Този ден е избран, защото на 4 октомври е роден Джон Атанасов. А неговият принос в развитието на компютърната техника е световно признат.
Световният ден на животните.
5 октомври – Международен ден на учителите. Ден на Стара Загора. Празник на град Банско
На 5 октомври 1966 г. е приет документ, който се отнася до статута на учителя, а през 1994 г. Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя. Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.
7 октомври - Световният ден за достоен труд. Ден на профсъюзите.
8 октомври – Ден на българската стенография. 130 години от създаването на Българската стенографска система на словенеца Антон Безеншек.
14 октомври - Петки - народен празник. В планинските райони на Петки се извършват обреди,във връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа за да се роди здрав добитък. След оплождането на овцете те изпичат пресни питки. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. В съботата преди Петковден в някои райони е Петковската задушница.
18 Октомври – Професионален празник на художници и живописци.
26 Октомври – Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец – Димитровден. В народните представи се бележи началото на зимата. Св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки. Дойде ли Димитровден, идва и снегът. С този ден свършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи от Гергьовден до Димитровден. На отделни места на следващия ден, наричан разпус, става разплащането с наемните работници. На Димитровден устройват курбани, селски сборове и служби. В съботния ден преди празника е Димитровската задушница.
27 октомври - Миши празници. Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци е народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноември (св. Катерина в Източна Тракия) или на Песи понеделник (първия понеделник от Великденските пости в някои райони на Северозападна България). В Родопите и Станджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление. За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Според народната легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка, а друго предание разказва, че всички гадини мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.

Източник: utro.bg