„БезГраници“ започва в Двореца в Балчик

Международното събитие събира представители на 13 държави

Международният арт форум „БезГраници“ започва на 1 октомври в Двореца в Балчик. Петото издание на арт събитието  е инициирано от Стопанска Камара – Варна, КЦ „Двореца“ - Балчик и арт мрежа „Скендерман“. Партньори на събитието са галерия „Актив Арт“ – Варна, и  „Транстриумф  холдинг“ АД.  Във форума от 1 до 12 октомври ще се включат двадесет визуални артисти от Румъния, Хърватия, Словения, Италия, Турция, Сърбия, Навара-Испания, Беларус, Еквадор, Белгия, Русия, Германия и България. Официалното откриване е предвидено за 3 октомври. В 18.30 часа  в галерия „Актив Арт“ - Варна, ще се открие експозицията с произведения на участниците. Те ще представят свои творби и в заключителната изложба  на 10 октомври. В галерия „Тихото гнездо“ в  Двореца от 17.30 часа посетителите ще могат да видят  картини и фотографии, създадени в рамките на десетдневния форум.

Акцент  в „БезГраници“ през тази година е арт симпозиумът. Освен пленера на художници и фотографи, събитието предвижда създаване и развитие на арт мрежа за визуални изкуства. Голяма част от участниците  са не само артисти, но и опитни организатори в своите страни. Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015 година, когато се очакват 120 участници от 30 държави. Те ще  участват в  множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт. През 2015-а традиционно ще бъдат представени  етно и джаз музика, изобразително изкуство и фотография.

 Арт форумът ще бъде презентиран в рамките на арт мрежа „БезГраници“ в над 40 държави по света. Ще бъде популяризирано и мястото на провеждането – Двореца в  Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света - „Уомекс,“ ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума „БезГраници“ за осъществяването на множество  трансгранични проекти.

Проектът "БезГраници" е представян на много международни конференции: Експо „Фира Медитерания“ 2013 - Каталуния/Испания , Експо „МюзикПро“ 2013 – София/България, „Европейска културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г., организирани от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 г. в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН 2010 - Истанбул/Турция, Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите 2012 – Утрехт/Холандия, Иберо  Американското Музикално Експо през май 2013 в Билбао/Баска държава-Испания.