Отложиха дело за смърт на работник на строителен обект

Крими

01-10-2014, 13:34

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Отсъствие на подсъдим и неявяването на защитник на друг подсъдим, станаха причина Окръжен съд – Бургас да не даде ход на делото срещу Станимир Пехливанов, Пламен Овагенов, Тодор Бойчев, Борис Александров и Михаил Михайлов,  обвинение за причиняване на смърт, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

На 17.05.2007 г., в Свети Влас в новострояща се сграда „Секционни жилищни сгради с ваканционни апартаменти“ в местността „Юрта в землището на  Свети Влас,  изпълнителните директори Пехливанов и Овагенов на фирма "Понсстроийинженеринг"ЕАД, при условията на независимо съпричинителство, причинили смъртта на работник, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Инцидентът е станал по време на изпълнение на строително- монтажни работи на височина чрез полагане на бетон с бетонпомпа на площадката на асансьорна клетка на посочения строителен обект.
 Тодор Бойчев е заемал длъжността „Експерт здраве и безопасност“ в  дружеството , Борис  Александров е бил  „Технически ръководител“ във фирмата, а Михайлов бил „Помощник технически ръководител“. По делото са призовани 23 свидетели и 10 вещи лица. 
Според обвинителния акт трудовата злополука е възникнала на работната площадка при изливане на бетон. Причина за това станал силният реактивен откат назад и в страни на хобота на бетонпампата при пускане на бетон. След продължителен престой от предишната му употреба същия ден тръбопроводът не бил изпразнен и почистен, а останалата в него бетонна смес се била втвърдила. Въпреки това не били предприети мерки за поддържането му в проходимо състояние и не било проведено безопасно продухване с отдалечаване на работниците. Държавното обвинение намира, че на обекта е отсъствала стройна и действаща система за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Пехвилавон и Овагемов са обвинени, че в качеството на „работодатели“ и на „строители“ нарушили Кодекса на труда, Закона за устройство на територията, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и други поднормативни актове. На Бойчев, Александров и Михайлов са повдигнати обвинения за нарушения по Кодекса на труда, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и поднормативни актове.