Изправиха на съд серийните крадци, от които пропищяха старците в Дебелт

Окръжен съд – Бургас даде ход на наказателното дело срещу Стефан Атанасов и Яни Петков. Двамата които са обвинени за кражба, грабеж и незаконно влизане в чуждо жилище. На 07.09.201З г. в село Дебелт, община Средец, при условията на опасен рецидив, след предварителен сговор и в съучастие по между си като съизвършители, чрез използване на техническо средство - голяма отвертка, и чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, отнели хранителни продукти на обща стойност 13,20 лв., от владението на жена, без съгласието й и с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай.
На 07.09.2013 г. отново в село Дебелт, при условията на опасен рецидив, в съучастие по между си като съизвършители, отнели хранителни продукти и 2 кутии цигари, всичко на обща стойност 19,80 лв., от владението на мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила - ударили го по лявата ръка с остър метален предмет, съборили го на леглото, завили го с одеяло през глава, затискали го в областта на корема и гърдите, затруднявайки дишането му и го ударили по главата със същия метален предмет.
При условията на продължавано престъпление, през нощта на 07.09.2013 г., в часовия диапазон от 00.01часа до 01.00часа, в село Дебелт, община Средец, в съучастие по между си като съизвършители, влезли в чужди жилища, като употребили за това сила и специално техническо средство. Те проникнали в двете жилища като разбили с голяма отвертка входните им врати в областта на бравата. В едното изкъртили и райбер на следваща дървена врата, като деянието е извършено нощем, от двете лица.
Атанасов и Петков твърдят, че не са извършили деянията.
Днес Окръжен съд – Бургас разпита явилите се четирима свидетели, включително пострадалия възрастен човек. Той разказа, че същия ден синът му донесъл храна, която оставил в хладилника. Преди да си легне през нощта, чул шум и видял Атанасов, покрит с чаршаф. Принудили го да седне на леглото в стаята му и Атанасов хвърлил одеяло на главата му. Усуквал го като задушавал стареца. Атанасов порязал с отвертката дланта на ръката му. Питали го: „Къде скри парите? Парите, които синът ти донесе?“ Възрастният човек отговорил, че няма пари. Подсъдимите взели всички хранителни продукти от хладилника и цигарите му и си заминали, като го предупредили да не става от леглото в продължение на час.
Окръжен съд – Бургас изслуша заключенията на две вещи лица, изготвили съдебно-медицинска експертиза и две дактилоскопни експеритизи.
Окръжен съд – Бургас отложи делото за 04.12.2014 г., когато трябва да бъдат разпитани неявилите се днес свидетели и вещи лица.
Съдебният състав разгледа молбите на подсъдимите срещу наложените им мерки за неотклонение задържане под стража и ги потвърди.
Определението за това подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас.