В Ахтопол правят нов мостик

Новините

02-10-2014, 14:28

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Новото съоръжение ще улесни работата на рибарите и ще се превърне в туристическа атракция, обещаха от община Царево

 Първа копка на цялостен ремонт на пристанищния мостик в Ахтопол направиха кметовете на  Царево и Ахтопол - Георги Лапчев и Атанас Желязков. 

Проектните строителни дейности предвиждат цялостен ремонт на конструкцията на сегашния мостик. За да се подобри визията му се предвижда монтаж на контурни, предварително изработени стоманобетонни “Г“ елементи и изпълнение на нова настилка от монолитен, релефен бетон за връзка между тях и за възстановяване на нормалната пешеходна повърхност. За улеснение на акостирането на лодките и за по-лесното разтоварване на риболовния улов, се предвижда изграждане на две пътеки по цялата дължина на кея. Тези пътеки ще бъдат изработени от стоманени профили и стоманени метални решетки, незадържащи вода и представляващи удачно и просто решение срещу хлъзгане в мокро време.
Пътеките ще се монтират на ниво 70-80 см над морското ниво, за да улеснят манипулирането с товарите, както и за подпомагане на слизането и качването от и на лодките.
По цялата дължина и от двете страни на кея, ще бъдат изпълнени ВиК и ЕЛ инсталации и ще се монтират колонки захранени с вода, ток и измервателна апаратура, които ще позволят бъдещо посрещане и обслужване и на яхти. За круизните корабчета и лодки е предвидено да се запази съществуващото слизане и да се оформи още едно ново, със стълби до нивото на контурните пътеки. Предвиден е монтаж на осветление от скрити диодни ленти. За удобство на туристите, в широката част на мостика ще се монтират пейки и кошчета за боклук, а в началото му и при контакта с крайбрежната улица ще се поставят стойки за велосипеди.
„С този проект една от емблемите на Ахтопол ще придобие съвсем различен и европейски вид. Заедно с кмета на Ахтопол Атанас Желязков многократно сме разговаряли с рибарската общност в града и местните хора, които от години искат по-добри условия за риболов и отдих в района на кея. Цялостната му модернизация ще бъде още един спазен ангажимент към гражданите на Ахтопол“, заяви кметът Георги Лапчев.