22 къщи в Стария град са пред срутване

Мисия Пловдив

02-10-2014, 14:38

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Опасните сгради в центъра са над 400

22 от къщите в Стария град и са застрашени от срутване. Това съобщи пред журналисти кмета на район Централен Георги Титюков. Общият брой на опасните сгради в района е общо 460, каза още той и допълни, че цифрата е динамична и постоянно променяща се.  Почти всичките постройки са притежание на частни лица с много съсобственици, които живеят в чужбина и връзката с тях е трудна. На всички собственици на опасните къщи са връчени предписания, като срокът за изпълнението е различен. Частичните ремонти, например на опасни тераси, покриви и фасади, трябва да се извършат до три дни, но ако сградите се нуждаят от солидна реконструкция и обезопасяване – срокът е между три и девет месеца. 

Районният кмет съобщи още, че предстои ремонт на къщата на ул. „Д-р Стоян Чомаков” в Стария град, в която сграда Община Пловдив има дял. 

Експериментално в „Централен” ще бъдат направени и две пешеходни пътеки от вибропресовани блокчета в жълто и червено. Те ще се намират на ул.„Иван Вазов” – до Музикалното училище и до Пощата на Пещерско шосе.