Загинали са 12 работници и 3 души от ръководството на фабриката в Горни Лом

Разрушенията са невероятни, не е останало нищо

13 мъже и 2 жени са загиналите след взрива в село Горни Лом. Близките на загиналите вече са информирани. Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете. Сформирани са съвместни екипи, които ще имат задача да извършат процесуално-следствените действия, за да стане ясно какво точно се е случило. Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма, образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150 – 200 килограма са летели навсякъде. На мястото на взрива е имало три коли, които са били в неузнаваемо състояние.

Заводът е затворен и едва ли някога ще бъде отворен. Ще се търси трайна заетост на хората в региона. Това каза социалният министър Йордан Христосков след огледа на мястото на инцидента в Горни Лом. Той каза, че социалното министерство ще се погрижи за 5 годишното дете, чийто родители са загинали във взрива. Няма никаква опасност за населението и от замърсяване на въздуха и водата, увери Христосков.

Разрушенията в село Горни лом са страховити, не е останало нищо на мястото, където е била фабриката за обезвреждане на боеприпаси "Миджур. "Отломки с тежести хвърчаха на стотици метри. На мястото на цех "C" нямаше нищо. Гореше огън. Опитахме се да стигнем до там, но се чуваха слаби взривове. Тогава прецених, че няма да рискувам животите на подчинените си. Уверихме се, че живи хора в цех "C" няма. Претърсиме съседните сгради, нямаше живи хора. След като се оттеглихме от завода започнаха нови взривове", разказа началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Пламен Петков.