Незабавна проверка на русенския завод „Дунарит”

Животът

02-10-2014, 15:59

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изчезнала дебитна карта на русенец

Детска полицейска академия в Русе

В него през 1993 година загинаха 5 души, няма наказани

По настояване на Областният управител на Област Русе Симеон Иванов, беше свикана днес работна среща във връзка с инцидента във фабриката за взривни вещества „Миджур” в Горни Лом. Участници в нея бяха служители от Дирекция „Инспекция по труда” - Русе и „Контрол на общоопасните средства” към ОД МВР – Русе. На срещата беше взето решение да бъде направена незабавна проверка на русенския завод „Дунарит” АД , чийто предмет на дейност е проектиране и производство на военна и машинно – строителна продукция.

След приключване на проверката Ирена Николаева - директор на Дирекция „Инспекция по труда” – Русе се задължава да предостави на Областния управител доклад за резултатите, предписанията и сроковете за изпълнението им.  

През 1993 година в резултат на взрив във военния завод „Дунарит” загинаха 5 души. Трагедията стана на 19 март, когато избухна леснозапалимо химическо вещество. Образувалият се кратер беше в километри, а всички работници бяха наранени. „Дунарит” се намира на десетина километра от Русе в посока на село Николово. Всички прозорци в околните селища бяха изпочупени от взривната вълна.