Расмусен прави своя консултантска фирма

"Натрупал съм огромен опит през годините и мисля, че е в интерес на всички да ползвам опита си", казва бившият генерален секретар на НАТО

Досегашният генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че създава собствена консултантска фирма, която ще предлага услуги в областта на сигурността и дипломацията на правителства и корпорации, предава „Ройтерс“.

„Искам да продължа да се занимава с проблемите на международната сигурност, трансатлантическите отношения, Европейския съюз и глобализацията“, заяви Расмусен.

Неправителствената организация „Корпорейт юръп обзърватори“ , съсредоточена върху изобличаването на корпорациите и лобистите в политиката на ЕС отправи критики към решението на Расмусен.

Самият той отбеляза, че ще направи всичко възможно, за да избегне конфликт на интереси.

„До днес не съм започнал да развивам каквато и да било дейност, понеже исках да избегна всякакъв възможен конфликт на интереси“, каза още Расмусен.

„Натрупал съм огромен опит през годините и мисля, че е в интерес на всички да ползвам опита си“, добави той.

Европейската комисия има изискване, според което бившите комисари не могат да се занимават с лобизъм минимум 18 месеца след като напуснат длъжността си.

НАТО, обаче, не коментира дали има такова правило и какви ще са последствията от решението на Расмусен, предава „Дневник“.