Световноизвестният художник акад.Никола Манев откри изложба в АУБ

Изложбата може да се види до 31-ви октомври

Изложба под надслов "Моята България" на световноизвестния художник академик Никола Манев  откриХа днес във фоайето на централната сграда на Американския университет в Благоевград.

Признатият в цял свят творец е роден в Чирпан, завършил е живопис във френската Академия за изящни изкуства, установява се в Париж, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. През последните години дели по равно времето си между Париж и Варна. Организатор е на Фестивала на изкуствата в родния му град Чирпан, провеждан от 2000 година. От 2008-а година е академик на Българската академия на науките. През 2013-а година е отличен с награда "Златен век" на Министерството на културата за цялостен принос в изобразителното изкуство. Зад гърба си има повече от 160 изложби по цял свят, над 3000 нарисувани творби, собственост на наши и чужди галерии и частни колекционери.

Изложбата на акад. Никола Манев ще остане в АУБ до 31-ви октомври 2014-а г. По време на престоя си в Благоевград акад.Манев ще се срещне със студенти по изобразително изкуство в университета, както и със зам.-ректора по финанси и администрация в Американския университет Александър Александров.