И американски журналист се зарази с ебола в Либерия

Ще го лекуват в САЩ

Американски телевизионен оператор на свободна практика, който работи за телевизия Ен Би Си в Либерия, се е заразил с вируса на ебола и ще бъде откаран в САЩ за лечение, съобщи американската телевизия, цитирана от Ройтерс.

Операторът бил нает по-рано тази седмица да работи с главния редактор по медицински въпроси и кореспондент на Ен Би Си д-р Нанси Снайдърман.

Смята се, че това е първият случай, в който американски журналист е диагностициран със смъртоносното заболяване, откакто избухна сегашната епидемия в Западна Африка, отбелязва Ройтерс. Преди два дни беше съобщено и за първи случай на диагностициране на заболяването в самите Щати. Става дума обаче за мъж от Либерия, който дошъл на гости на свои роднини в САЩ.При пристигането си той изглеждал здрав и е развил симптомите на болестта едва няколко дни по-късно.

Смята се, че хората, с които той е бил в контакт са над 80 души. На роднините му в САЩ е наредено да си останат у дома през евентуалния инкубационен период на болестта.

Той продължава от 2 до 21 дни, като човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите. Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на кмета на Далас Майк Ролингс и е обсъдил с него действията на местните, щатски и федерални власти в отговор на открития случай на заразяване с вируса ебола и гарантирането на всички необходими ресурси да се избегне разпространяване на болестта, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

„Президентът се обади, за да се увери, че кметът получава всички необходими ресурси от федералното правителство, включително Центровете за контрол и превенция на заболяванията, за безопасното лечение на пациента и контрол на случая, за да се избегне разпространяване на болестта“, заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

„Президентът обеща, че федералните агенции ще останат в тясна координация и отново изрази доверието си в лекарите на САЩ и националната структура на здравеопазването за безопасно и ефикасно справяне с този случай“, добави той, цитиран от БТА.