Кого финансира Община Добрич през последните четири години

Авторите, получили общински средства за издаване на книги

2014,октомври: "Краезнание" на Атанас Пеев, „Небесни ескизи" на Марина Константинова, Речник за произхода, родословията и тълкованията на имената на някои български родове и фамилии от Добричка област на Георги Топалов, „Развитие на часовникарството в град Добрич през XX век" на Елена Попова, „Храм Света Троица" на Георги Казанджиев и Тодор Нинов, както и „Компетенции, пълномощия и правомощия на органите на местното самоуправление" на Христо Иванов. С общински средства ще бъдат откупени книгата „Лале ли си. Моята автобиография" и компактдиска „Лале ли си, зюмбюл ли си". Община Добрич ще финансира издаването и на авторски компактдиск „Петър Крумов и хорове от град Добрич" и книгите „Свобода" на Петър Нейчев и „Летописец на повратно време" на Йовчо Карамфилов и Пламен Николов.

 

2013, септември: „Искам да ви кажа” на Георги Колев; „Улични песни” на Сашо Серафимов; сп. „Антимовски хан” на Сдружение на писателите в Добрич; двутомник с избрани творби на Дора Габе на издателство „Български писател”; „Преобразители на Добруджа” на Атанас Пеев; „Слънчице” на издателство „Матадор 74”. Ще бъдат отпуснати общински средства за издаване и на книгата „Земеделието в Добричко” на Димитър Николов; на стихосбирката „Бай Георги има рамене” с автор Камелия Кондова и издател „Мартине”ЕООД; „Шапка от глухарчета” на Драгни Драгнев и „Звуковата емисия на имената, като носител на енергийни вибрации, определящи характера на Йовковите герои” на Рада Въртунинска.

2012,  октомври: „Рада – позната и непозната" на Кремена Костова; „За една пара чест” на Мая Златева; „Взаимни сетива” на Драгни Драгнев; „Добрич – някога и сега” на Йовчо Карамфилов; „Мечта за мъж” на проф. д. и. н. Петър Тодоров; „Пазачът на зимно вдъхновение” на Генка Петрова; трета част от поредицата „Музикално наследство на Добруджа” на Петър Атанасов; сборник статии „Истината за прабългарската руническа азбука и написаното с нея” на издателство „Мартине”. Ще бъдат отпуснати общински средства за издаване и на книгата „Спирачки за керван” на Александър Белчев, Помагало по български език за ученици от V до XII на Стилиян Митев, както и ще се откупят каталога "Ginka Dimova" и книгата ”Добруджанска фолклорна съкровищница” на  Атанас Пеев.

2012, май:  Йордан Йовков (1880-1937) „Летопис за живота и творчеството на писателя” на Кремена Митева; „Едно крило до пролетта” на Георги Калчев; юбилейна книга „50 години Държавен куклен театър „Дора Габе” град Добрич” на ДКТ „Дора Габе”; Алманах за изкуство и култура „ПОДИУМ” на Ангел Радилов.  Общината ще подпомогне още издаването на книгите „ЕКЗЕГЕЗИ” на доц. д-р Сава Сивриев; „Свяст и гордост на своето време” на Мариана Колева; „Шепот” на Росица Траянова; „Опитомяване на страстите или Земя на божи длани” на Павел Павлов и „Дванадесет апостоли и една лястовица” на Рада Въртунинска. Общата сума, с която са подпомогнати авторите, е 10 760 лева..

2011, октомври:  Кремена Митева „Летопис за живота и творчеството на Йордан Йовков”, Киряк Цонев за том I на мемоари „Минало без бъдеще”, Атанас Пеев за книгата „Добруджанска фолклорна съкровищница”, Кольо Чалъков за стихосбирката „Да съживим живота”, Ангел Радилов за изданието „Подиум”, Йовчо Карамфилов за книгата „Съдбоносната за Добрич 1949 година”, както и Веселин Бончев за сборник от документи „Възстановяване на българската държавност в град Добрич и добричка околия в периода м. септември 1944 г.“Книги с дарствени надписи от личната библиотека на Петър Увалиев” на Галина Колева, представителен каталог „Художници от Добрич” на Съюза на българските художници, книгата „Животът продължава” на Валерия Урсова, стихосбирката „Нежни стихотворения” на Петър Бонев, книгата „Тук е България” на Веселина Иванова и „Лале ли си…моята биография” на Верка Сидерова.

2011, май: „Сродници на Стефан Караджа от Добричка област” на Георги Топалов; „Добруджа: Памет и песни” на Венцислав Димов; „Балканът, ханът и чифликът. Привидният реализъм на Йордан Йовков” на Светлозар Игов; книга за живота и творчеството на Йордан Йовков на Кремена Митева и „Лале ли си – моята автобиография” на Верка Сидерова. Комисията е взела решение да бъдат финансирани и сборника „Краезнание” на Дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов”, както и втория брой на списание „Антимовски хан” на Сдружение на писателите. Общата сума, с която са подпомогнати авторите, е 10 000 лева.

 Заговорим ли за  автори от Добрич, не можем да не споменем едно име  - ГАЛИН  НИКИФОРОВ.

Той не  е  сред кандидатстващите за подпомагане с общински средства. Ето и профилът му в Уикипедия.

Галин Никифоров

Роден   1968

Добрич, НРБ

 Националност                 България

 Жанр    роман

Награди  „Развитие“ (2003)

„Светлоструй“ (2008)

„Елиас Канети“ (2011))

„Български роман на годината“ на Фонд „13 века България“ (2011)

Галин Никифоров е български писател.

Биография

Роден е през 1968 г. в Добрич.[1]. Завършва математическата гимназия в родния си град. Има инженерно-химическо (Пловдив) и икономическо образование (Варна).[2] Работи като журналист във Варна, а днес - в системата на хранително-вкусовата промишленост[3].

Творчество

Галин Никифоров е автор на пет романа.

По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.[4]

Библиография

•             Умерено нежно. София: Корпорация Развитие, 2003, 184 с.

•             Добро момче. Пловдив: Жанет-45, 2006, 156 с.

•             Фотографът: Obscura Reperta. София: Сиела, 2009, 270 с.[5] [6] [7]

•             Лятото на неудачниците. София: Сиела, 2010, 144 с.[8]

•             Къщата на клоуните. София: Сиела, 2011, 160 с. [9] [10]

Награди

За романите си е номиниран многократно:

•             две номинации в конкурса за наградата „ВИК“ за Роман на годината (2007 и 2009)[11] [12],

•             три номинации за наградата „Хеликон“ за най-добра белетристична книга на годината (2006[13], 2009[14] и 2011[15]),

•             две за „Елиас Канети“ и по една за „Христо Г. Данов“ (2010)[16], „Развитие“ и „Светлоструй“. [1]

Националните награди, които е печелил, са:

•             2003 – наградата „Развитие“ за нов български роман - за романа „Умерено нежно“[17]

•             2008 – наградата „Светлоструй“ - за романа „Добро момче“

•             2011 – наградата „Елиас Канети“ (Русе) за романа „Къщата на Клоуните“[18] [19] [20] [21] [22]

•             2011 – наградата „Български роман на годината 2010“, създадена от Фонд „13 века България“ - за романа „Лятото на неудачниците“[23]