Англия мисли за хапче за хората с проблем с алкохола

Таблетката премахва желанието за повече от едно питие

Здравните власти в Англия обсъждат предлагането на хапче, което да намали консумацията на алкохол сред хората, които изпиват значителни количества всяка вечер.

Около 600 хил. души в страната ще могат да възползват от таблетки „Налмефин“, за да ограничат желанието си да пият.

Според експерти, медикамента, който струва около четири евро, може да спаси 1854 живота за пет години и да предотврати над 43 хил. случая на заболявания и инциденти, свързани с употребата на алкохол.

Британският Национален институт за здравни грижи препоръчва хапчето, след като изследвания показали, че може да намали консмацията с 61% за шест месеца заедно с терапия.

„Алкохолната зависимост е сериозен проблем за много хора. Радваме се, че можем да препоръчаме Налмефен на тези, които искат да положат усилия, за да се справят“, посочва д-р Каръл Лонгсън от института.

Медикаментът, който се използва в Шотландия от 2013 г, ще струва на британското здравеопазване около 370 млн. евро на година, а решението се очаква да бъде прието до края на годината. Хапчето се взима веднъж на ден, когато бъде изпитана нужда от алкохол. То блокира частта от мозъка, която дава удоволствие от пиенето, спирайки хората да искат повече от едно питие.

Мъжете, които пият по около 2 литра пиво на ден и жените, които употребяват повече от половин бутилка вино ще имат право да ползват таблетките.

Тежките алкохолици и тези, които могат да намалят употребата без намеса няма да се класират за медикамента, предава британският „Гардиън“.

Алкохолната зависимост се определя, ако човек показва три от шест симптома по едно и също време през последната година: силно желание за употреба на алкохол, трудности с контролирането на употребата, липса на интерес към хобита, продължителна употреба, въпреки съзнаването на проблема, завишена алкохолна толерантност и затваряне в себе си.