В сърцето на изригващ исландски вулкан (видео)

Уникални кадри от вулканично изригване в Холухраун

Ерик Ченг, директор на отдела за въздушни снимки на компанията за производство на безпилотни самолети DJI и фотографът Рагнар Сигурдсон са заснели епични кадри от изригващ исландски вулкан толкова отблизо, че обективът на камерата се е разтопил, пише Wired, цитиран от „Фокус“. Ченг и Сигурдсон са имали разрешение от местните власти за достъп достатъчно близо до вулкана Бардарбунга, за да могат да изпратят дрон над изригването.

Исландия е една от най-активните вулканични зони в света. Това е единственото място на планетата, където магмата, излизаща от пролома между тектоничните плочи в океана, стига до сушата и образува нови слоеве на земната повърхност. Това е най-важният и впечатляващ геологичен процес, който може да се наблюдава.

Настоящото изригване започна преди около месец в цепнатина между Бардарбунга и вулканите в Аляска - област, известна като полето от лава Холухраун. Кадрите са заснети на 20 септември, когато небето е било достатъчно ясно, а ветровете са отнасяли в подходяща посока изхвърляните от вулкана отровни газове. Ченг и Сигурдсон са се доближили на 2 километра от кратера и от тази позиция са пуснали струващия по-малко от 1000 долара дрон Phantom 2 към вулкана. Ченг е използвал безжична система за пренос на данни, като чрез получаваното видео е гледал в обектива на камерата. Снимачният тандем е осъществил няколко полета, като при последния сигналът от Phantom се загубил напълно. След завръщането му установили, че предната част на камерата се е стопила. За щастие картата с памет била непокътната.