Около 50 тона боеприпаси имало в трагичния завод, смята експерт

„Нужни са строги мерки в сектора, защото всяка грешка тук се плаща с кръв", посочи Валентин Радев

Председателят на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България Валентин Радев заяви, че в завода за боеприпаси в Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, за да има такива поражения след експлозията, предава „Дарик“.

Бившият зам.-министър на отбраната отбеляза, че причината за нарастващия брой инциденти в страната е занижения контрол, „който трябва да се прави вътре в самите фирми“.

Радев призова хората от първата смяна в завода да споделят откровено какво е имало вътре, защото само те могат да помогнат да се стигне до истината.

„Нужни са строги мерки в сектора, защото всяка грешка тук се плаща с кръв“, каза още експертът, който бе един от първите посетили мястото на инцидента.

„Като се движехме с колегите, понеже видяхме, че няма никакви остатъци и видяхме размерите на взрива, усещането беше много по-различно от Челопечене или Петолъчката. На едното място поливахме с вода, за да изгасим огъня, а на другото валеше дъжд. Тук всичко беше покрито с пепел, имах чувството, че хората са кремирани. Тази пепел, която отвсякъде падаше - беше нещо ужасно. Като знаеш, че това са 15 души, от които лично познавах единият от ръководителите - ужасяващо е“, разказва Радев.

„Всички сме виновни за случилото се - и експерите и институциите и обществото“, добави той.