До 5 стотинки по-евтин бензин

Парите

04-10-2014, 08:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Очаква се ново поевтиняване на бензина у нас. То ще е в рамките на 3 - 5 стотинки за литър, прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Делчев уточни, че тази прогноза ще се реализира до един месец само при положение че се запазят тенденциите за спад в международните котировки на суровия петрол.

Вчера петролът поевтиня до най-ниските равнища за последните две години. Барел "Брент" падна до 93 долара -рекорд за периода от юни 2012 година насам

Цената на американския лек суров петрол пък се понижи под 90 долара за барел, съобщи БНР. Влияние върху търговията оказаха прогнозите за понижение на глобалното потребление, по-високото производство в САЩ и решението на един от основните производители - Саудитска Арабия, да ореже цените си.

Цената на бензина у нас вече падна с 4 - 5% в резултат на поевтиняването на петрола с една десета, припомни Делчев. Ако тенденцията на международните пазари се запази същата, горивата у нас ще продължават да поевтиняват. Според директора на петролната и газова асоциация обаче потенциалът за поевтиняване на суровия петрол се изчерпва

и котировките му няма да спадат още дълго. Към момента се наблюдава забавяне на темповете, с които поевтинява петролът, поясни Делчев.

Той обаче е категоричен, че независимо от това, че котировките на някои видове петрол са паднали на двегодишно дъно, това не може да се случи с цените на бензина у нас. Причината е, че от 2012 г. насам са се вдигнали акцизите и са въведени нови изисквания за митническия контрол върху горивата.

Според данните на Агенция „Митници“ цената на внасяния у нас суров нефт е паднала сериозно за последната една година. През септември 2013 г. тя е била 112,6 долара за барел, а този септември е паднала до 97,3 долара за барел. Това прави годишен спад от 15,3%./ в. "Монитор"