Каним чужденци на бирени турове

Новините

04-10-2014, 09:15

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Любителите на историята могат да се отбият и в музей на пивото

Бирените турове, които минават по пътя на пивото, организират няколко бутикови пивоварни и къщи за гости. Един от маршрутите минава през Източните Родопи, където почитателите на кехлибарената напитка могат да видят къде се произвежда лимецът, използван за направата на първото българско пиво от лимец.

Вкусът на тази бира а доста добър и при това в нея няма глутен, което я прави безопасна за употреба и от хора, които са чувствителни към тази съставка. Това разказа доц. Силвия Милева, която е участвала в екипа, разработил уникалната бира, на среща, организирана от Съюза на пивоварите. Другите маршрути, по които могат да минат любителите на бира, вървят край морето и в близост до старата столица Велико Търново. Там могат да се опитат най-добрите бири бутиково домашно производство, твърдят познавачи.

На място се показва и технологията, по която се прави пивото. Любителите на историята могат да се отбият и в музея на пивото в Стара Загора. По време на бирените турове освен лекции и дегустации, туристите получават и много полезна информация за пивото. Някои от интересните и малко познати факти са, че бирата е с ниско съдържание на калории - до 60 на 100 мл, и е полезна при диета, защото горчивият й вкус намалява апетита. Високото съдържание на вода и минерални вещества пък я правят по-полезна след физически натоварвания, отколкото спортните напитки. Оптималното количество пиво, което трябва да се изпива, е 660 мл за дамите и двойно повече за господата най-много пет пъти седмично. /standartnews.com