Изборните прогнози - само в социалните мрежи и блоговете

Животът

04-10-2014, 08:24

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Студентите гласуват само със студентска книжка и лична карта

Днес е денят за размисъл преди парламентарни избори утре. Изборният кодекс забранява всякаква предизборна агитация днес.  Пак според него е недопустимо

поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи  до края изборния ден утре.

Забранено е обявяването в медиите на междинни социологически проучвания днес и утре в деня на самия вот.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче разреши публикуването на прогнозите  в социалните мрежи и в личните блогове. Тази забрана, която всички намират начин да заобиколят, най-вероятно ще бъде отменена от следващото Народно събрание.

Мотивите на ЦИК са, че Изборният кодекс не тълкува като медийни услуги социалните мрежи като фейсбук и туитър, и личните блогове.

Гласуването утре ще започне в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч.

Според последните данни на служба ГРАО във вота в Пловдив право на глас имат 314 026 пловдивчан. Те ще гласуват в 468 секции  в Пловдив град. 

В 17-та РИК – Пловдивска област избирателите са 306 482.
Студентите от пловдивските висши учебни заведения, както и тези от цялата страна, могат да гласуват утре в населеното място, в което учат, само срещу заверена студентска книжка и документ за самоличност. Другият вариант е уверение от съответното висше учебно заведение, че се обучават в него.