Програма за енергийна ефективност бе представена пред частния бизнес в Гълъбово

Финансирането е между 35 и 70%

Първото нещо, което стартира в следващия програмен период е една програма за оборудване, каза експертът Биляна Дончева. "За да кандидатстват по тази програма обаче, хората трябва да се занимават или с производство, или с добив. Програмата не е за земеделци. Няма значение колко голям или колко малък е бизнесът, но това, което ви е необходимо може да бъде закупено по тази програма", допълни Дончева.
По думите й, важното, което трябва да се знае е това, че консултантите не вземат пари, а за да се кандидатства, не са необходими пари. "Най-важно е всеки един от вас да прецени от какво има нужда. Програмата, за която ви говоря се нарича „Енергийна ефективност”. По нея могат да кандидатстват и новорегистрирани фирми", разясни експертът.
Тя уточни, че може да се кандидатства за саниране на сграда. Експертите съдействат, както с правенето на проектите, така и със съвети откъде да се закупят това, което е необходимо при най-изгодни условия. Цялостното изготвяне на проекта и неговото управление. Няма малки и големи проекти, всеки според това, което прави е от значение. Това е неговият бизнес, това е негоия живот и за него това е най-важното.
"Между 35 и 70 процента е финансирането по проектите. Важно е проектите да бъдат за производство, преработка или добив. Определящото за участие по програмата е водещият код на фирмата, това счетоводителите го знаят, да бъде насочен към един от тези три раздела. Но ако не е така, вие можете да създадете нова фирма с такава насоченост и да кандидатствате без никакъв проблем", обясни още Дончева.