70% от зехтина е менте

Прозиводителите слагат слънчогледово, рапично и соево олио

70% от зехтина по света се фалшифицира, твърди изследване на американското министерство на земеделието. Делът на ментетата на “течното злато” у нас е възможно и да е по-голям, съобщава „24 часа”. Най-много измами се правят с представяния за най-високо качество зехтин - категорията “екстра върджин”. По правилата тя съдържа само най-добрите маслини.
Заради високата цена обаче много производители слагат и по-нискокачествени маслини и дори други растителни мазнини - слънчогледово, рапично, соево.

В България най-много измами стават със зехтин на етикета, на който пише “екстра върджин”, а реално не е. Например преди година агенцията по храните е хванала голямо количество продавано в известна търговска верига. Разследването показало, че зехтинът е идвал с цистерни от Гърция и се е бутилирал в пловдивско село.

Агенцията по храните у нас прави проверките на зехтина преди всичко по сигнали на потребители. Досега не е имало масова специализирана инспекция на пазара по линия на официалния контрол.

Всъщност производството и търговията със зехтин са едни от най-регулираните в Европейския съюз. За “течното злато” има 7 специализирани регламента, или най-много от всички храни.