Английският става втори език в Украйна!?

Президентът Петро Порошенко предлага да се учи вместо руски

Украинският президент Петро Порошенко иска да измести руския език за сметка на английския. Той предложи езикът на Шекспир да се изучава като втори в украинските училища.

 "Английският език трябва да стане вторият език за изучаване в училищата, защото има връзка между стандарта на живот и нивото на владеене на английски от населението на дадена страна", заяви държавният глава в реч в университета в Лвов, бастион на националистите в Западна Украйна, пише "Всеки ден". Порошенко е бивш бизнесмен с диплома по международни икономически отношения и владее отлично английски.

 Той даде за пример Сингапур, където правителството наложи през 50-те години на миналия век английския като втори официален език. "Не трябва да говорим за статута на руския език, а за този на английския", подчерта Порошенко.

 Болезненият лингвистичен въпрос стана по-политически от всякога в Украйна, разделена между националистически украиноговорещ запад и рускоговореща източна част. Украинският е единственият официален език в страната след независимостта от 1991 г.