Две присъди за контролиран вот в деня за размисъл

Жена от Плевен и мъж от Кнежа са осъдени на пробация

Две осъдителни присъди за нарушения против избирателните права на гражданите и то само с наказание „Пробация” отчете МВР в деня за размисъл преди парламентарния вот.
Става въпрос за 62-годишна жена от Плевен и 45-годишен мъж от Кнежа. За склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия тя е получила 1 година пробация, а той – 6 месеца.

Общо от началото на кампанията са образувани 53 досъдебни производства. Най-много са в София – 19, Велико Търново – 13, Бургас – 9, Пловдив – 8 и Варна – 4.  Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.

На 2 и 3 октомври на територията на цялата страна са проведени специализирани полицейски действия срещу нарушения, касаещи избирателните права на гражданите, съобщават още от МВР, като допълват, че служителите на ведомството са работили под ръководството на прокуратурата.

При извършените процесуално-следствени действия са иззети списъци, тетрадки, флаш памети с имена на хора, телефонни номера и адреси.
В хода на проведените разпити пред съдия и оперативно-издирвателните действия са установени и лица, които са продали гласа си на дадена политическа сила. Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.