Орисаха бебето на Стара Загора

Малката Айшин се роди първа на празника на града

За първа година Стара Загора се включи в кампанията „Бебе на града".

Днес по повод деня на Стара Загора заместник кметът Иванка Сотирова ориса бебето, проплакало първо тази сутрин.

Това е малкатa Айшин Токилова. Тя е родена в 9 часа и 15 минути в акушерогинекологичното отделение на МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович” с помощта на екипа на д-р Ина Цонева, д-р Антоанета Дянкова и акушерка Атанаска Добрева.

Айшин тежи 2кг. и 900гр. и е с ръст 50см. Тя е първа рожба на 35-годишната Гюлю Мустафа Токилова и Реджеб Токилов от с. Александрово. Тя е зачената инвитро, но пък раждането минава бързо и нормално.

Орисницата отличи новороденото като неслучайно дете и му пожела преди всичко да расте здраво. От 10:00 до 18:00 ч. на централната алея в Парк „5 октомври” до Гъбата в шатра на списание „9 месеца" и специална кутия старозагорци оставяха своите пожелания към бебето на град Стара Загора. Мисията на инициативата е по този начин да се насочи вниманието на обществеността към демографския проблем, за да се стимулира раждаемостта на регионално ниво, каза Даниела Граховска, главен редактор на списание „9 месеца”. Кампанията „Бебе на града” ще се провежда всяка година в 9 областни града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград и Велико Търново.