Премиерът: Партиите трябва да се ангажират с управлението на страната

Можем само да съжаляваме, че не всички българи гласуваха

Истината е, че имаме един твърде разнороден парламент, който ще се събере до 10 дни. Това каза пред журналисти в БАН служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде Агенция „Фокус“. „Направихме едни честни и свободни избори и това не се оспорва от никого. Купуването и продаването на гласове бяха минимизирани и това личи от избирателната активност в редица райони.

Може само да се съжалява, че далеч не всички наши сънародници упражниха своето право на глас, но за сметка на това пък други, които се намират зад граница показаха своя ентусиазъм и участваха в изборния ден“, заяви проф. Близнашки.

По думите му, всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от тези избори. „Задачата за формиране на ново правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от здравия разум, мъдростта и добрата воля на основните политически сили. Страната се нуждае от силно правителство, а то не може да бъде друго освен политическо. Основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще си разпределят ролите“, каза още проф. Георги Близнашки.

Не съм готов на подобен експеримент - да остана още няколко месеца на премиерския пост, коментира още Близнашки. Страната има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи. Служебното правителство ще продължи да функционира и ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в едни сравнително кратки срокове в рамките на 2-3 седмици. Не трябва да се разтягат нещата във времето и затова подчертавам и призовавам основните политически сили да си поемат отговорността и да покажат добронамереност, защото действително се натрупаха доста тежки проблеми, подчерта проф. Близнашки. По думите му, проблемите предполагат дългосрочни решения – такива, каквито едно служебно правителство не може да вземе.

„Аз съм длъжен да кажа, че не се ограничихме единствено и само до изборите – възстановихме доверието в нашите взаимоотношения с Брюксел, отиде се към възстановяване на две от спрените програми, които са изключително важни за България. Става дума обаче за огромни средства и трябва да се вземат решения, които засягат твърде много интереси в страната. Всички знаем колко е тежко положението в една специфична банка, да не й споменавам името, както и в сферата на енергетиката и здравеопазването“, обясни премиерът.

Той уточни, че за това не са достатъчни само експертните знания, нужна е политическа воля и широко обществено съгласие, а това могат да го направят само политическите партии, представени в българското Народно събрание. „Основната задача, пред която бяхме изправени е да създадем нормални условия за изборите и тя беше изпълнена. Имаме легитимни резултати, които се приемат от всички. Сега всичко е в ръцете на основните политически сили“, добави още проф. Георги Близнашки.