Симитли изпрати чудотворната икона "Покров Богородичен" в Мелник

Чудотворната икона „Покров Богородичен” отново е в църквата в град Мелник

Последните пет дни иконата на Божията майка бе в Симитли, където местните се молеха за здраве, отправихме и гореща молитва да спрат невинните жертви на войната на пътя.

Преди обяд днес, преди иконата да бъде транспортирана до Мелник, трима отци, в съслужие, отслужиха Света литургия в църквата в град Симитли. ”Такъв ден е празничен за църквата”, каза отец Бисер.

В продължение на няколко дни чудотворната икона бе в храма „Рождество Борогорично” в града. Една от най-пазените икони бе в Симитли с молба към Божията майка, да спре войната по пътя.

След Светата литургия, в храма се събраха много хора да почетат и паметта на цар Самуил. Днес се навършват 1 000 години от смъртта му. Отправена бе молитва за упокоение душата на приснопаметния български средновековен владетел по време на заупокойната служба в храм “Рождество Богородично”, съобщи simitli.info. „Със зачитането на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България. Има много писмени източници, за времето на Самуил, но не се знае, кога е коронован.Всички исторически данни сочат различни дати.Интересното за Самуил, е че не се споменава никъде като цар, а само като раб Божи.Самуил построява  много храмове и манастири, един от които харм ”Св. Ахилий” на едноименния остров Св.Ахилий в днешна Гърция.”В базиликата „Св. Ахилий”, все още стои мястото, където са били положени мощите на „Св.Ахилий””, разказва студентът по история от Симитли Кристиян Ковачев.