Бургазлия начело на първо родно плаване до морския „Еверест”

Мисия Бургас

06-10-2014, 16:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румънец носи БГ монета на нос Хорн

Български екипаж за първи път ще предприеме плаване до нос Хорн

Първото родно плаване специално до нос Хорн, известен като морския Еверест, ще се осъществи с ветроходна яхта. Експедицията стартира в края на месец октомври.
Тричленният екипаж ще бъде под командването на бургазлията капитан Кирил Киров. Експедицията е огромно предизвикателство, а очакванията са морското плаване да продължи повече от 6 месеца.
Дестинациите на приключенския маршрут включват - протокa Босфора, пролива Дарданелите, градовете Коринт (Гърция) и Месина (Италия), Гибралтарския проток - най-южната част на Пиренейския полуостров, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка - Нос Хорн.
Чрез он-лайн навигационна система, през интернет страницата и профила на събитието в социалната мрежа (Нос Хорн 2014), цялата българска общественост ще може да следи плаването, както и достигнатите локации по маршрута.
Основната цел на начинанието е поставяне на българското знаме, което досега не е стигнало до най-южната точка на Южна Америка.
Друг интересен факт е, че екипажът ще бъде снабден с професионална техника за заснемане на всички забелижителности по пътя към голямата цел. Идеята е след това най-любопитните кадри да бъдат представени в снимкова експозиция, която ще даде 100-процентова картина за пътуването.
Предстои да бъде пуснат сайт http://moreplavateli.com/, а в социалната мрежа Facebook вече има общност Нос Хорн 2014, където всеки може да следи и коментира смелата експедиция.
Инициативата - първи български флаг на нос Хорн, се реализира с подкрепата на Община Бургас.