Вестниците във вторник, 7 октомври

Най-доброто от печата

07-10-2014, 08:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Резултатите от парламентарния вот и последиците от тях са водеща тема за вестниците във вторник.

„Избирателите масово използваха преференция на вота и пренаредиха листите, показа проверка на "Труд".
БСП най-вероятно ще има двама депутати, избрани с лично предпочитание, а други двама са под въпрос. Единият е Георги Кадиев, който печели над 18% от гласовете за листата в 23-ти МИР. Другият е областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков, който по неофициална информация е събрал 4500 гласа. Така той от четвърто се нарежда на второ място в листата и лишава проф. Анелия Клисарова от депутатското място. Петият в Русе Добрин Данев получава 997 гласа, а водачът проф. Христо Белоев - 1407. Данев става втори, но не е ясно дали БСП ще има два мандата там, за да се класира.
По същата причина в Търново виси шампионката Весела Лечева. От последното 16-о място в листата тя стана втора За Лечева са гласували 17% от избирателите на "БСП - Лява България", или общо 3238 души.
Към 18 ч снощи при преброяването на преференциите все още нямаше изместен водач на листа в никоя от партиите. В 24-ти МИР в София обаче има сериозни размествания при ГЕРБ и Реформаторския блок. На принципа 9/9 в партията на Бойко Борисов депутат ще стане Зоран Рангелов, който стана втори. Той измести с място назад бившата депутатка Джема Грозданова, както и останалите в листата.
Изненада при ГЕРБ има и в Търново, където също като при БСП последната превъртя листата. Секретарят на община Горна Оряховица Клавдия Ганчева от последното 12-о място се подреди втора след зам.-лидера на партията Цветан Цветанов. За 44-годишната инженерка са пуснати 3155 бюлетини.
Оспорвана схватка с преференции за място в парламента се разгоря в листата на ГЕРБ в Монтана. Партията на Бойко Борисов е единствената, която взема два мандата в региона, но все още е неизвестно кой ще влезе в Народното събрание заедно с бившата здравна министърка Десислава Атанасова. Втори в бюлетината е бившият полицай и ексдепутат Златко Тодоров, който има и 1573 преференциални гласа. Третият в листата - застрахователят Росен Белчев, обаче е събрал 1584 преференции. Но в резултатите от вота все още не са изчислени бюлетините от една секция и двамата кандидати тръпнат кой ще стане депутат...
Преференциите завъртяха и листите на реформаторите. Мартин Димитров се качи място нагоре и измести от второто място Гроздан Караджов в 24-ти МИР в София. Караджов е смятан за фаворита на бившия лидер на ДСБ Иван Костов. Причината е, че Костов обяви, че ще пусне преференция за него..." - в. „Труд".

„ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България, както и в чужбина, и остава на втора позиция в областите, където отстъпва първенството.
БСП за първи път няма нито един спечелен район. Социалистите държат втора позиция в 19 района, а в още 11 са трети.
ДПС надделява в предизборната надпревара в пет района - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, и остава непосредствено зад победителя в още пет. Движението е на първо място по гласове от чужбина с 43.9%...
В районите, където не печели вота, ГЕРБ остава веднага след победителя ДПС. Партията на Бойко Борисов е втора в Кърджали (14.1%), Разград (17%), Силистра (26.6%), Търговище (19.6%) и Шумен (26.1%).
На трета позиция там е БСП. В два от районите - Разград и Търговище, реформаторите са на четвърто място със съответно 5% и 5.5% от гласовете. В Кърджали, Силистра и Шумен са изместени от "Патриотичния фронт"...
Най-слабо е представянето на "БСП - лява България" в Бургас, където левицата остава на 4-то място с едва 12.32% от гласовете.
В други 11 области са трети - Благоевград, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, 23-ти и 24-ти столичен район, Търговище, Хасково и Шумен.
Най-доброто представяне на доскорошната управляваща партия са 19-те втори места - във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив град и област, Русе, Сливен, 25-ти район в София, София - област, Стара Загора и Ямбол... ДПС е с най-шарено представяне сред големите партии. Освен петте спечелени района, партията има 5 втори места (в Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Хасково) и осем трети (Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив-област, Русе, Сливен и Стара Загора). Партията остава на 4-та позиция в Плевен и на 5-а във Варна и Видин.
В 23-ти и 24-ти столичен район движението на Лютви Местан не влиза в първата десетка, а в 25-ти район е на почетното 10-то място с 10.1 на сто от гласовете..." - в. „Дневник".

„ОССЕ поиска 8-те в парламента да се разберат
Единственият изход за страната е 8-те политически формации, които влизат в парламента, да демонстрират политическа зрялост, да загърбят различията си и да се обединят около националните приоритети. Това е позицията на ОССЕ, чиито 10 наблюдатели за 8-и път проследиха изборите в страната. Обединението зад общи идеи, а не фокусирането върху партийните им програми е единственият път за съставяне на правителство, смята Дорис Фиала - ръководител на мисията за наблюдение от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която се присъедини към пратениците на ОССЕ.
Оценката за работата на ЦИК и СИК е добра, но ОССЕ констатира, че преференциалният вот е бил недостатъчно обяснен. Той е затруднил, както част от СИК при преброяването, така и самите избиратели.
"Необходимо е много по-задълбочено обучение от страна на ЦИК, особено по преференциалния вот, което е нещо положително за България", бе категорична Фиала. По думите й наблюдателите останали шокирани от огромния брой невалидни бюлетини заради неправилно поставени знаци. "Голямо притеснение за нас бе и високият процент на контролиран вот", допълни тя. Наблюдателите обаче отчитат, че първата основна предпоставка за това е бедността в страната, както и недоброто познаване на официалния език. Международните наблюдатели обаче не обвиняват бедните хора, продали гласа си, а онези, които се възползват от него. "България трябва да се бори със създалия й се негативен имидж в Европа, който я нарежда на последно място по прозрачна среда, борба с корупцията и реално въвеждане на върховенството на закона", препоръча посланик Одри Гловър. Той е ръководител на мисията на ОССЕ...
Наблюдателите останали много притеснени и от медиите, които фаворизирали големите партии, и онези формации, които разчитали на корпоративен вот и като цяло показали нисък интерес за отразяване на изборния процес с изключение на платените репортажи." - в. „Сега".

„Отделните политически партии  разделени, различни и многообразни трябва да  намерят общ подход за бъдещето на страната да се обърнат към интересите на България в този труден момент. Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар на резултатите от изборите, цитиран от БНТ.
"Да работим за повече стабилност и за ясно представителство в парламента за реформи и разбира се за прогреса на напредъка", допълни той, след като посети Музея на византийското изкуство в Солун, където бяха изложени тленните останки на цар Самуил.
"Имаме какво да научим от миналото си, то е минало на възходи и падения и загуби - всички те ни обогатяват, всички те ни правят това, което сме. И крайно време е да си дадем сметка, че един народ, който е толкова богат със своята история, има своята мисия и за в бъдеще нека да я изковем сами", посочи Плевнелиев.
Държавният глава направи паралел между времето когато е управлявал българският владетел и днешната ситуация в страната. Той заяви, че трябва да се поучим от държавническото отношение, което е имал Самуил. По думите му българският цар  не е мислил за себе си и  е давал всичко за народа и интересите на България." - в. „Дневник".

„Два варианта за правителство на спасението обмисля Бойко Борисов. Основният е кабинет на малцинството, на който той да е премиер, разчитайки на подкрепа от над 121 депутати от своята партия, Реформаторския блок, Патриотичния фронт или други парламентарни сили. Това реши Изпълкомът на ГЕРБ днес. Ще поканим на разговори останалите 7 партии в 43-тото НС, съобщи Румяна Бъчварова. Първи ще е Михаил Миков (БСП), като ще се върви от по-големите към по-малките партии. Програма от 10 точки за спасение на страната ще предложи Борисов по време на срещите.
План "Б" е коалиционен екип с реформаторите, но при ясно разписани публични ангажименти. "Готови сме на компромиси, включително да дадем някой министерски пост", казал Генерала. Но отсякъл: "Няма да позволя да ни извиват ръцете".
Щом ЦИК обяви окончателните резултати, ГЕРБ започва да кани в централата си останалите 7 партии в 43-ото НС по реда на постигнатите от тях резултати, съобщи Румяна Бъчварова. Първата покана ще е за Михаил Миков и БСП. Програма от 10 точки за спасение на страната ще предложи лидерът Бойко Борисов по време на разговорите в заседателната зала на ГЕРБ. Пред Изпълкома Генерала заявил, че е решил да поеме риска и да направи опит за съставяне на правителство, което да стабилизира страната, научи "Стандарт". Затова ще поиска подкрепа от всички партии, представени в парламента.
"Готови сме на компромиси, включително да дадем някой министерски пост, защото народът реши, че не можем да управляваме сами, за съжаление. Няма обаче да позволим Костов да наднича зад нечий врат и да ни извиват ръцете", казал още Борисов пред .." - в. „Стандарт".

„ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството начело с Бойко Борисов и с подкрепата на други партии в парламента. Това стана ясно няколко часа след приключване на изборите. За целта партията на Бойко Борисов кани на преговори всички партии и коалиции, прескочили бариерата за НС, след окончателното обявяване на изборните резултати. Разговорите ще се проведат по низходящ ред, като се почне от БСП.
Решението на ГЕРБ е тактически наказателен ход срещу несговорчивостта на Реформаторския блок, стана ясно от изявленията. "Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващият министър-председател са неприемливи за нас", обяви Румяна Бъчварова след заседание на Изпълнителната комисия. Според нея предложението на РБ за експертна фигура начело на бъдещ десноцентристки кабинет е на практика опит за възстановяване на модела "Орешарски" и на задкулисието в държавата. "Нелидерските формати са патологични", отбеляза съпартиецът й Томислав Дончев.
ГЕРБ разглежда два варианта за управление - в коалиция с друга, сродна идеологически формация, или самостоятелно, с подкрепата на останалите партии по основни приоритети. "Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа до 120 депутати за правителство на малцинството. Всичко под 110 депутати ще е рисковано", каза Бъчварова. Ако никой от двата варианта не се реализира, изходът ще са нови избори.
Въпреки че ще преговарят с БСП и ДПС, от ГЕРБ са категорични, че няма да правят коалиция с двете партии.
Проблемът е, че между партиите в парламента няма консенсус по дребни въпроси, какво остава да се намери воля за сериозни реформи.
"Няма да отстъпим от своите основни политически позиции за управление на страната", заяви Бъчварова, без да посочи конкретни приоритети, около които ще се водят преговорите. По най-неотложните проблеми - кризата в КТБ, актуализацията на бюджета и увеличението на цената на тока, от ГЕРБ не се ангажираха с конкретна позиция. Мнението им оставало непроменено, се разбра от обясненията на Бъчварова. До момента обаче партията не е представила ясен план за разрешаване на банковата криза. Колкото до актуализацията на бюджета, ГЕРБ подкрепя изготвеното от служебния кабинет предложение за нов държавен дълг до 4.5 млрд. лв. Подкрепя и поетапното покачване на цената на тока с до 50%. Другият ключов въпрос, по който трябва да се разберат партиите, е дали и как да продължи строителството на газопровода "Южен поток". Тук позициите на всички са сходни - "да" на проекта, но при спазване на европейските правила..." - в. „Сега".

„Румяна Бъчварова:
...Нашето виждане и политическата ни идентичност предполагаше да започнем тези преговори с Реформаторския блок, но много ясно трябва да кажем, че тяхното поведение по време на кампанията и условията, които те поставят към нас са абсолютно неприемливи, защото те се позволиха да предрешават нашето политическо решение за това кой да бъде следващият лидер на правителството, следващият министър-председател. Да ни поставят условие, което е общо-взето една доста крайна позиция на една партия с поне четири или пет пъти по-ниска подкрепа от нашата. Но по-лошото е, че тяхното предложение на практика за нас е едно предложение за възстановяване на задкулисието в политическия живот. Те ни предлагат трета кандидатура за министър-председател, което на практика означава възпроизвеждане на модела на управлението "Орешарски"..." - в. „Дневник".

„Заради големия интерес, който възбуди в нощта на вота интервюто на "24 часа" с лидера на СДС и шеф на Националния предизборен щаб на  Реформаторския блок Божидар Лукарски пускаме разговора едно към едно. Той се проведе в 22 ч - 3 часа преди пресконференцията на РБ. По време на нея журналисти от различни медии многократно питаха Лукарски казвал ли е, че приказките срещу Цветан Цветанов са били нещо като предизборен трик за привличане на гласоподавателите, като цитираха следния пасаж от интервюто в "24 часа":
- Ще продължавате ли да настоявате Борисов да не е премиер, а Цветанов да не е министър?
- Мисля, че за ГЕРБ ще е здравословно Цветанов да не е министър. Не можем да поставяме условия. И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега. Реално не би трябвало да се поставят персонални условия, защото спасението на България не зависи от различни персони, а от обединението около идеи и политики. Нормално е, след като ГЕРБ са първа политическа сила, да искат да излъчат техния лидер за премиер. Така че това не е проблем за нас. А за вътрешния министър не е ултиматум, а по -скоро препоръка към ГЕРБ. Мисля, че доста от порочните практики в управлението на ГЕРБ бяха свързани с нещата, които г-н Цветанов извършваше в МВР.
По-късно на пресконферпенцията през нощта Лукарски каза, че ни бил произнасял думата "трик". - в. „24 часа".

Трагедията в Горни Лом остава сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Обработваните в Горни Лом противопехотни мини са били вкарани у нас почти нелегално. Бомбите са минали границата с Гърция по документи за утилизация на боеприпаси съгласно договор от 2007 г. За част от мините обаче е имало предписания да бъдат унищожени на място чрез взрив, а не да бъдат транспортирани и обезвреждани поради сериозна опасност.Причината е, че взривателите им са престояли дълго време в земята, корозирали са и не е имало гаранции за безопасността при разкомплектоването им.
Установено е, че загиналите работници не са били обучени за обезвреждането на точно такъв тип "скачащи" мини, за които липсвала и техническа документация. Не бил провеждан и периодичен инструктаж на работниците в цеха за демилитаризация, каквито са задължителните изисквания.
Според разследващите, разкомплектоването на боеприпасите се е извършвало по доста примитивен начин, а помещението, в което са се намирали, е имало складирани тонове взривно вещество - течен тротил.
Последните обработвани мини в завода "Миджур" са от моделите М2 и М16, произведени в САЩ. Били са разположени по границата между Гърция и Турция и са премахнати от там до края на 2008 г. след споразумение между двете държави от 2003 година. Част от мините са били унищожени още на границата от военните, но не малки количества гърците са извадили за утилизация въпреки опасностите. Единствената фирма, която се е съгласила да ги преработва, пък се оказва, че е била българската "Видекс" АД.
Така опасните боеприпаси са се озовали в завода край село Горни Лом. Освен полулегалното им внасяне у нас обработването им също е в разрез с международните споразумения. България е подписала "Конвенция за забрана на употреба, съхранение, производство и продажба на противопехотни мини и тяхното унищожение". Освен забрана за употреба и производство всяка държава по тази конвенция е задължена да унищожи всичките си налични запаси от мини в срок от четири години, а до десет години от подписването й всяка държава трябва да е разминирала всичките си минни полета..." - в. „Стандарт".

„Социалните работници очакват до седмица съдът да се произнесе и да бъдат издадени смъртни актове на 15-те загинали при взрива в Горни Лом. Документите се чакат, за да бъдат отпуснати пенсии на непълнолетните деца, чиито родители станаха жертва на адския взрив.
Това съобщи пред "Труд" шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин Венци Пасков. Той поясни, че на семействата на загиналите ще се дадат и еднократни помощи по закона за социално подпомагане...
Общ мемориален гроб да бъде направен за 15-те жертви, предлага Видинската митрополия. По думите на директора на Пожарната комисар Николай Николов там не е останала и "частичка от човек".
Междувременно окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева каза, че продължават интензивните действия по разследване на инцидента в Горни Лом. Нови огледи в неделя не са извършвани заради изборите." - в. „Труд".

„Семействата на загиналите при взрива в Горни Лом ще получат по 10 000 лева помощ от държавата. Това ще стане с постановление на Министерския съвет, уточни в селото зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова. Отделно от това вече са задвижени документите на близките на жертвите и във вторник те ще получат от социалните служби по 325 лева еднократна помощ. Тези пари се отпускат по Правилника за социално подпомагане, поясни шефката на регионалната дирекция "Социално подпомагане" Стефка Александрова.
Заместник- министърът на труда и социалната политика обяви още, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на правосъдието са задействали необходимата процедура, за да бъдат издадени в най-кратки срокове смъртни актове на загиналите и удостоверенията за наследници, без които помощите от държавата не могат да бъдат отпуснати.
Уверението е, че това ще стане тези дни, протоколите от кметовете са изготвени, каза и кметът на Монтана Златко Живков, където има шестима загинали. Същевременно се придвижат и документите за отпускане на наследствени пенсии от НОИ. По Закона за закрила на детето ще бъдат дадени помощи на 9 деца, които останаха сираци. 5-годишният Иван, чиито майка и баща загинаха, ще бъде настанен при по-големия си брат, който ще се грижи за него..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за две прояви на подразделения на въоръжените сили: българо-американското тактическо учение "Ответен удар 14" и авиационното шоу „Това сме ние".

„Българо-американско тактическо учение "Ответен удар 14" започва днес на учебния полигон "Корен", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.
В тактическото учение, което ще продължи до 16 октомври, взимат участие български и американски военнослужещи с повече от 100 единици бронетанкова и автомобилна техника.
Ръководител на учението е бригаден генерал Димитър Илиев - командир на 2-ра механизирана бригада, а директор на учението е заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников. Целта е сертифицирането на петата батальонна бойна група с командир подполковник Николай Александров." - в. „Дневник".

„Военни самолети и вертолети ще прелитат над столицата по време на предстоящото авиационно шоу „Това сме ние", организирано по случай 102 години от създаването на ВВС. Шоуто „Това сме ние" ще се проведе на 11 октомври, събота на летище София - Враждебна. Предупреждават се жителите и гостите на столицата, че в сряда, 8 октомври, започва пребазирането на военни вертолети и самолети на летище София за подготовката на въздушните демонстрации. От 8 до 10 октомври в небето над град София ще се изпълняват тренировъчни полети с прелитане на малки височини. ВВС приканва столичани да запазят спокойствие и уверява, че въпреки силния шум няма да се преминават допустимите звукови норми. Желаещите да посетят шоуто, които ще ползват градски транспорт, трябва да знаят, че автобусна линия 78 има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски, а последната й спирка ще е в района на авиошоуто. Автобусите ще се движат на 10-минутен интервал. За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. „Ботевградско шосе" в посока Ботевград. За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги извозва от паркинга на бул. „Ботевградско шосе" и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на шоуто. Съвместно със служители от СДВР, Военна полиция, служба „Сигурност" на летище София и Гранична полиция се предприемат необходимите мерки за охрана на обществения ред в района на демонстрациите и зоната около летището. Пропускането на зрителите ще се извършва през контролно-пропусквателни пунктове. Ще се изземват забранени предмети и вещи като пиротехнически изделия, огнестрелно оръжие, ножове, палки, боксове, бутилки, стъклени предмети, флакони с аерозоли." - в. „Сега".