Положиха първия камък за паметник на Самуил в София

Ще бъде издигнат до църквата „Света София"

Държавният глава Росен Плевнелиев, премиерът Близнашки и градоначалникът на столицата Фандъкова присъстваха на тържествен водосвет по повод поставянето на основен камък на мястото, където предстои да бъде издигнат паметник на българския цар Самуил по случай 1000 г. от смъртта му.

Бъдещият паметник ще бъде издигнат до църквата „Света София".

Премиерът Близнашки подчерта, че паметникът ще бъде издигнат в родния град на цар Самуил и близо до църквата „Света София", където владетелят е получил своето християнско причастие.
„Цар Самуил е величава и трагична фигура", изтъкна премиерът. По думите му, за епохата на Самуил се говори като за българската епопея.
„Ние се прекланяме пред него и обещаваме този паметник да бъде изграден в най-скоро време, още тази година", увери Георги Близнашки.

Трябва да си спомняме трагедиите и пораженията, смята той. Жертвите, направени в миналото, са жертви в името на нашето бъдеще, убеден е министър-председателят.

Заместник-кметът по културата на Столична община Тодор Чобанов подчерта, че цар Самуил е вдигнал факела на българската държавност. Още приживе Самуил е легенда, смята Чобанов.
Той коментира, че смъртта на българския владетел е обрекла Василий Българоубиец да влезе в историята като тиранин, а цар Самуил намира място в народните песни и легенди. Според него българският цар е забележителен българин и водач с голямо сърце.