София с най-много събития в Европа за седмицата на движението

Животът

07-10-2014, 09:36

Снимка:

bulgaria.moveweek.eu

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учители и ученици спортуват заедно в Седмицата на движението

В периода 29 септември – 05 октомври гражданите на София имаха възможност да вземат участие в множество разнообразни спортни събития

“Move week” 2014 - Европейска седмица на спорта и физическата активност се проведе в гр. София за трети пореден път, като с всяка изминала година интереса към кампанията и партньорите, които се включват в нея се разширява и отбелязваме над 16 500 участници в изданието на кампанията през тази година. За 2014 “Асоциация за развитие на българския спорт” – координатор на кампанията за гр. София координира над 225 събития, които наситиха седмицата със забавления, спорт и физическа активност. С този брой събития, София се нареди на челно място от всички градове в над 30 държави, участващи в кампанията. България също е първенец с над 600 събития от над 3500 събития, проведени в Европа, като участва с над 50 града в седмицата на движението.

В периода 29 септември – 05 октомври гражданите на София имаха възможност да вземат участие в множество разнообразни спортни събития, отворени тренировки и дейности, всички те - безплатни за гражданите, за да опитат движението и да спомогнат за постигане на целта за 100 милиона повече физически активни европейци до 2020 година.

В акцентите на програмата бяха детски спортни празници в училища и детски градини, които показаха на малчуганите, че спорта е освен полезен, и забавен. Проведе се и масов велокрос, в който децата бяха сред най-активните участници и освен ползите от движението, научиха и правилата за движение по пътищата с велосипед. Децата със специални потребности също имаха възможност да участват активно и да се забавляват със спорта, адаптиран според техните потребности и показаха, че е важно да си активен и да сбъдваш мечтите си. Учениците от училищата на територията на район „Слатина” участваха в лекоатлетически крос и училищно състезание по баскетбол, футбол, волейбол и бокс, който им показа, че не е трудно да бъдеш активен, но пък е много полезно.

Участници не липсваха и в турнира по джаги "Победи световната шампионка - джага предизвикателство за всеки!" и турнира по тенис за аматьори. Благотворителен футболен турнир, организиран от СО – район „Лозенец”, в който взеха участие представителни отбори от Столична община „Район Лозенец”, 4-то Районно Полицейско Управление, 4-та РСПБЗН (Пожарна), Българско национално радио и Отборът на сърцето показа, че трябва да показваме ползите от движението чрез личен пример. Move week cup - Футболен турнир събра любителите на футбола в квартал „Младост”, а активни бяха и участниците в щафета 3×2000 метра и турнир по хокей на трева - за деца, юноши и възрастни. „Децата на София” също подкрепи кампанията и „раздвижи” над 550 деца на националния стадион. Старт на състезанието бе даден от Калин Каменов – заместник министър в Министерство на младежта и спорта, който подкрепи кампанията и спортува с участниците в седмицата на движението на редица събития. Кинезитерапевти обясняваха ползата от движението по време на събитията под надслов: „Мобилността като основа на движението”.

Отворени тренировки по футбол, лека атлетика, баскетбол, волейбол, спортно катерене, хокей на трева, самбо и джудо, айкидо, капоейра, борба, уин чун кюн, кросфит, спортна гимнастика, шинкиокушин, художествена гимнастика, хокей на трева, зумба, street workout, фитбол, шаолин цюан, ци гун / тайдзи цюан, HIIT - високо интензивни, интервални тренировки, брейк денс, таекуондо, народни танци, плуване, колоездене, мажиретна дейност, детски балет, каланетика, scuba гмуркане в басейн, кръгова 30-минутна тренировка само за жени, класически балет, модерен и джаз балет, различни разновидности на йога – летящата йога, йога за бременни, мама и бебе йога и др.

Част от събитията са с удължен период и ще се случат през почивните дни, които предстоят, като на 11 октомври, събота, столичани ще могат да се включат в танцов маратон за цялото семейство в парка „Заимов”. Кампанията продължава до 2020 година, като се надяваме с всяка година интереса да нараства, да имаме повече подкрепа от страна на всички партньори в сферата – държавни и общински институции, спортни организации и клубове, неправителствени организации, медии, граждани. Най-ценното, което притежаваме е човешкият потенциал и сме длъжни да инвестираме усилията си в неговото здраве и развитие.” – сподели Йоанна Дочевска след приключване на “Move week” 2014.