Могерини: “Южен поток” не е приоритет на ЕС

Преговорите между ЕС и Русия за газопровода „Южен поток” може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия

Това каза кандидат за поста на ръководител на европейската дипломация. Това заяви външният министър на Италия Федерика Могерини, защитавайки номинацията си за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността пред Европейския парламент, предаде РИА Новости.

„Смятам, че в момента няма политически условия за „Южен поток”. Това е свързано със ситуацията в Украйна и с нашите отношения с Русия”, каза Могерини, чиято страна е една от членките на ЕС, през които трябваше да мине руският газопровод. Самата тя на няколко пъти беше защитила изграждането му, преди да бъде издигната за наследник на Катрин Аштън.

По думите й всички инфраструктурни проекти трябва да имат силна правна база. „Ако и когато политическите условия могат да се върнат към нормалното, то, аз смятам, че техническите преговори може да се възобновят”, каза Могерини.

Агенциите припомнят, че италианската енергийна компания Eni е един от главните партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" и че досега Италия го смяташе за стратегически. В същото време, още преди няколко месеца енергийният еврокомисар в предишната ЕК Гюнтер Йотингер посочи, че въпросът за тръбата не може да се разглежда отвъд контекста на украинските събития.

Брюксел опитва да блокира изграждането на газопровода, тъй като споразуменията между „Газпром” и страните, през които трасето ще минава, са в нарушение на европейското законодателство и на практика гарантират на Русия монопол върху доставките.

Именно заради това у нас избухнаха скандали, след като се разбра, че със законови промени по предложение на близка до руската страна компания има идеи морската част от „Южен поток” да се извади от европейското право, а сухоземната – да се присъедини към вече лицензираната от ЕС газопреносна мрежа на България.

Русия в момента не е партньор на Европейския съюз, но остава стратегическа страна. Отношенията между Брюксел и Москва зависят от „руската мечка”, подчерта Могерини.

Според Могерини е нужен балансиран подход в отношенията между ЕС и Русия. „Бих казала, че се нуждаем от смес от самоувереност и дипломация. Балансът ще зависи от реакцията на (руската) мечка”, подчерта тя на изслушването си пред евродепутатите от външната комисия в ЕП.

„Русия може да не е партньор в настоящия момент, но остава стратегическа страна и съсед", заяви италианката, цитирана от ДПА и агенция Франс прес. Тя беше утвърдена на поста в края на август от лидерите на ЕС след известна съпротива от Източна Европа заради първоначално меката й позиция към Москва.

Още в началото на септември тя увери, че Русия вече не е стратегически партньор заради ролята си в украинската криза, но остава стратегически играч в регионалните и световни предизвикателства.

На въпрос каква тактика да се възприеме към „руската мечка” Могерини отвърна шеговито, че няма много опит с мечките. По думите й през следващите пет години ЕС трябва да направи дълбока преоценка на връзките си с Москва.

Днес тя отново спомена необходимостта да се работи с руската страна по въпроси като ядреното разоръжаване. За риска Москва да се опита да създаде сухопътен коридор между Русия и Крим през Южна Украйна Могерини заяви, че е необходимо „да се мисли как да се избегне това, вместо да се реагира” впоследствие.