Путин празнува рождения си ден в Сибир

Руският президент си взима отпуск за пръв път от 15 години

Руският президент Владимир Путин празнува днешния си 62-ри рожден ден в сибирската тайга. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин си е взел един ден отпуск за днес и отлита за Сибир, пише "Всеки ден".
Мястото, където ще се усамоти държавния глава, е на 400 км от най-близкия населен пункт, добави Песков. Там по думите му Путин „ще си почине на рождения си ден".

 Засега не е ясно дали Владимир Владимирович ще бъде сам на рождения си ден или е придружен от някого.
Това е първият отпуск, който Путин си взима за последните 15 години, каза още неговият прессекретар. Досега този ден по нищо не се е различавал от обикновените делови делници на руския лидер, но тази година нещата ще са различни по негово лично решение.

 Песков обясни, че това място за почивка е избрано, тъй като в сряда, 8 октомври в Сибирския федерален окръг, руският президент, има планирано официално мероприятие. За днес Путин няма планирани работни или официални мероприятия.

 Прессекретарят увери, че всички поздравления, включително и от чуждестранни лидери, ще бъдат предадени на Путин. Песков каза още, че служителите в администрацията на Кремъл няма да подаряват подаръци на Кремъл, но на рожденика се изпраща „кратка колективна телеграма с топли думи.

 Същевременно група привърженици на Владимир Путин във "Фейсбук" решиха да отбележат по необикновен начин рождения ден на руския президент. В центъра на Москва те ще наредят изложба "12-те подвига на Путин". На нея дизайнери и художници ще изложат картини, в които държавният глава е сравнен с подвизите на героя от древногръцката митология Херкулес.

 "Събитията от древните предания за митичния герой Херкулес могат да бъдат пресъздадени по удивителен начин в наши дни. Триглавият пес Цербер например напомня САЩ, избиването на Стимфалийските птици - спирането на бомбардировките в Сирия, а почистването на Авгиевите обори - това е борбата срещу корупцията", отбелязват организаторите на изложбата на страницата си в социалната мрежа.

 Картините, представящи 12-те подвига на Путин като Херкулес, са следните: "Удушаването на Немейския лъв" - борбата срещу тероризма, "Убийството на Лернейската хидра" - отговорът срещу санкциите, "Избиването на Стимфалийските птици" - спирането на бомбардировките в Сирия, "Залавянето на Керинейската кошута" - провеждането на олимпиадата в Сочи, "Укротяването на Еримантския глигант и битката с кентаврите" - ликвидирането на олигархията, "Почистването на Авгиевите обори" - борбата срещу корупцията", "Укротяването на критския бик" - присъединяването на Крим, "Кражбата на конете на Диомед, победата над цар Диомед" - договорът с Франция за строителството и закупуването на 2 бойни кораба "Мистрал". "Кражбата на пояса на Хиполита, царицата на амазонките" - строителството на газопровода "Южен поток", "Кражбата на кравите на триглавия великан Херион" - договорът за доставка на газ за Китай, "Кражбата на златните ябълки от градината на Хесперидите" - подкрепата на "Минското примирие" в Украйна, "Укротяването на стража на Аида - триглавото куче Цербер" - борбата срещу САЩ.