Заменят пенсионерите с роботи - било изгодно

Във Volkswagen машините ще поемат физически трудоемка работа

Германският производител на автомобили Volkswagen ще замени пенсиониращото се поколение на бейби бумърите с роботи, съобщи Financial Times. В коментар за немския Зюдойче цайтунг Хорст Нойман, член на борда на директорите на Volkswagen, обяснява, че някои от пенсиониращите се работници ще бъдат заменени от роботи.

Поколението на т. нар. бейби бумъри започва да се пенсионира през 2015 като процесът ще продължи до 2030. Заради усложнената демографска обстановка в страната ще е трудно да се намерят млади хора, които да заемат техните места, коментира още Нойер, цитиран от cars.bg

Роботите ще поемат монотонната работа, както и тази, която чисто физически е трудна за хората. За сметка на това хората ще се съсредоточат върху задачите, които изискват повече подготовка и умения. По-високата автоматизация на труда няма да допринесе за по-висока безработица в Германия, подчертаwa Нойман. Една фабрика, лишена от хора не е нито реалистична, нито желана, уточнява още той,  цитиран от cars.bg.

Автомобилната индустрия е най-големият потребител на индустриални роботи в света. Автоматизацията на труда в Германия при производството на коли позволява на страната да задържи лидерска позиция в бранша, отбелязва Financial Times.

Роботите, които работят във Volkswagen, струват на компанията €5 на час (включително поддръжка и енергийни разходи). За сравнение работниците в Германия получават по €40 на час, а тези в Китай по-малко от €10 на час.