Французин продава вода от Сена в шишенца, произведени в България

Идеята му хрумнала, докато се разхождал по кейовете на реката, символ на френската столица

Французинът Кристоф Шарие продава в интернет вода от река Сена в бутилчици с формата на Айфеловата кула, произведени в България, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен", цитиран от БТА.

24-годишният специалист по турбо реактори отива един-два пъти в месеца до моста Йена край Айфеловата кула с 5-литрова туба, която пълни с вода от Сена. У дома си прецежда водата, за да отстрани водораслите, след което пълни 50-милилитровите шишенца с прозрачната течност и я продава по 6,90 евро в сайта си www.paris-en-bouteille.com. За шест месеца е продал 300 такива бутилчици.

Идеята му хрумнала, докато се разхождал по кейовете на Сена.

Що се отнася до законовата страна на тази търговия, от Агенцията по водите за района на Сена-Нормандия обяснили на Кристоф Шарие, че е разрешено да се наливат от Сена до 600 кубични метра вода годишно. Над този обем е необходимо разрешително и се плащат такси.

Друга френска инстанция обаче - службата за плавателните пътища на Франция (VNF - Voies navigables de France) твърди, че е необходимо разрешение независимо от обемите.