Столичният куклен театър спечели "Златен делфин"

На 16-ия международен фестивал във Варна с постановката "Приказка за Скитника-Крал"

Столичният куклен театър спечели голямата награда за цялостен спектакъл "Златен делфин" на 16-я Международен фестивал във Варна. Призовете бяха определени от жури с председател театроведът Никола Вандов. Постановката на столичния театър спечели наградата в категорията за спектакли за деца с постановката "Приказка за Скитника-Крал", по Карел Чапек с режисьор Катя Петрова, сценография Станислава Кръстева и музика на Христо Йоцов, предаде БТА.

В същата категория призовете за режисура са за Катя Петрова и Вера Стойкова. Журито отличава сценографите Свила Величкова и Станислава Кръстева. Наградата за оригинална музика е за Христо Йоцов, а тази за актьорско майсторство отива при ансамбъла на спектакъла "Малки вълшебници" на Кукления театър във Варна.

Призът за женска роля получава Елса Клавел от театъра в Мадрид, Испания.
В категорията "Спектакли за възрастни" отличието за режисура и хореография е за Боян Иванов и Татяна Соколова за спектакъла "Мълчаливи предания" на Кукления театър във Варна.
За същата постановка наградата за сценография получава Тодор Тодоров, а за оригинална музика - група IRFAN. Призът за мъжка роля в тази категория е за Марсело Лафонтана от театъра "Вила ду Конд", Португалия и за Красимир Добрев от Варна.

В крайморския град остава и отличието за женска роля, която е за Евгения Василева.
Журито присъжда две специални награди за трупите на Дъ Кий Тиътър от Тел Авив, Израел и Куклен театър "Хает-Сал" от Сувон, Корея. Отличието за дебют, осигурено от Съюза на артистите в България, получава Стефан Димитров от театър "Ателие 313" -
София.