Зареждането на телефона в спалнята води до затлъстяване

Животът

08-10-2014, 09:02

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Зареждането на телефон или таблет в спалнята може да доведе до напълняване, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл".

Светлината от екраните на телефоните и компютрите или уличното осветление могат да причинят напълняване, защото увреждат производството на "хормона на съня" мелатонин, предупреждават експерти. Здравословните нива на мелатонин стимулират редовния сън, което помага на тялото да превръща ефективно храната и пиенето в енергия.

Ако производството на мелатонин бъде засегнато, циклите на сън на тялото се нарушават и това спира ефективното обработване на храна. Учени от университета в Гранада, Испания, открили, че инжектирането на мелатонин помогнало в борбата с наднорменото тегло и диабета при мишки, като регулирало техните системи. Новото изследване на учени от университета в Манчестър има за цел да установи как регулирането на съня може да помогне на пациенти, които вече имат диабет, заболяване, свързано честно с наднормено тегло.

Работата им продължава, но до момента екипът е установил връзка между регулирането на вътрешния ни часовник и съня ни и заболявания като наднормено тегло и диабет. Предишно американско изследване вече показа, че използването на компютър или смартфон през нощта може да увеличи килограмите, тъй като повишава нивата на глад дори след хранене. Д-р Саймън Кайл от факултета по психология на университета заяви, че синята светлина, излъчвана от телефони и лаптопи, е най-вредната за съня ни и следователно за нашия метаболизъм. Поради това подобряването на съня може да помогне за спирането на епидемията от затлъстяване. /БГНЕС