Мураками и Тионго спорят за Нобел

Животът

08-10-2014, 11:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Залаганията за Нобеловата награда за литература започнаха два дни преди връчването на най-голямото писателско отличие. Японският автор на бестселъри Харуки Мураками и кениецът Нгуги уа Тионго са фаворити според британската букмейкърска къща "Ladbrokes", съобщи "Гардиън". Шведската академия ще обяви победителя в четвъртък, 9 октомври, в 14 часа българско време. Той ще получи близо 900 000 евро. Мураками вече няколко години е смятан за фаворит, но призът все му убягва. Арт експертите смятат, че причина за това е прекалената му масовост и че рядко се втурва в писане със силна политическа позиция, винаги харесвана от академията. Освен това нейните членове не обичат да присъждат наградата на автори, които така или иначе правят милиони тиражи. Вместо това в Швеция предпочитат да поощрят не толкова добре познати в световен мащаб писатели. Шансовете на Мураками са 4:1 - точно толкова има и Нгуги уа Тионго. Кениецът само за няколко седмици смъкна коефициента си от 12:1 към сегашната четворка, което значи, че има най-голям шанс да спечели.

Дългогодишен дисидент, Нгуги няколко пъти е вкарван в затвора в родината си. Една от култовите му книги, "Дяволът на кръста", е написана именно зад решетките - върху тоалетна хартия. Самият роман се смята за първия модерен на местния език кикую. През 1967 г., тогава Джеймс Нгуги, спира да пише на английски, приема име на езика кикую и отхвърля християнството. В края на 70-те от съображения за сигурност напуска родината си и заживява в изгнание в САЩ. На трето място по шансове според букмейкърите е Светлана Алексиевич, разследваща журналистка от Беларус - с коефициент 7:1. Тя пише в стила на Труман Капоти, комбинирайки художественото с реалните факти.

Сред останалите кандидати са обичайните заподозрени: Филип Рот, Петър Хандке, сирийският поет Адонис, Боб Дилън заради поезията му. И четиримата от години чакат приза, но все още остават назад. Коефициентът им е 12:1. Миналата година академията отличи канадката Алис Мънро, която е сочена за един от малкото живи продължители на Чехов в писането на разкази. Тази година академията е разгледала 271 номинации, които след дълго четене са били сведени до 20. В момента журито вече обсъжда най-вероятно последните 5 имена, но те се пазят в тайна./ standartnews.com