"Закопчаната" нелегална ракия била в бивша спиртоварна на Кирил Рашков

Алкохолът е разкрит при акция на митницата от края на септември

1,5 т нелегална ракия е спипана в затворената преди години спиртоварна на Кирил Рашков в Катуница, пише „Монитор”. Алкохолът бил разкрит при акция на митницата от края на септември. Тогава след сигнал, че Рашкови обезкостяват старата си спиртоварна и предават желязото за скрап. Проверката продължи почти през целия ден, като едва вчера станаха ясни резултатите от нея. Взетите проби от разкритите количества алкохол показали, че това е ракия 63 градуса. Тя била натъпкана в 24 бурета и бидони в едно от помещенията на бившата спиртоварна, собственост на Кирил Рашков.

През 2009 г. спиртоварната беше запечатана от НАП и митницата, тъй като при внезапна проверка от цеховете й бяха иззети един тон спирт и 800 т меласа. Веднага след това част от оборудването – уреди за измерване на температурата, контролно табло и помпа, били демонтирани. След акцията Кирил Рашков и синът му се оправдали, че пускали дестилационната система във фабриката профилактично два пъти в годината, а полученият спирт уж изливали в канализацията. Меласата пък ползвали не за дестилация, а за храна за животните. Рашков се размина с ареста, но остана без фабриката си. Цялото оборудване обаче било оставено на отговорно пазене от фирмата на сина му Ангел, който нямал никакво право да се разпорежда с техниката.

В средата на юли Кирил Рашков беше арестуван и обвинен в контрабанда на 501 грама живак, както и в съпричастност към производство и разпространение на амфетамини. Оттогава той първо се намираше в пловдивския следствен арест, след това в болница, а по-късно беше преместен в софийския затвор.

Междувременно стана ясно, че от НАП са описали земите на Кирил и жена му Костадинка Рашкови край спиртоварната им в Катуница, както и две къщи на фамилията в селото. Единият палат на ул. „Ягода” е на самия Цар Киро, а вторият – на дъщеря му Събка. Сградите и земите предстои да бъдат продадени от данъчните, за да покрият дължимите от ромската фамилия данъци и осигуровки.